facebook twitter instagram
  • Dapur | Home
  • Aneka Resepi
    • Daging
    • Ayam
    • Ikan
    • Makanan Laut
    • Sup
    • Sayur
    • Kuih-Muih
    • Roti
    • Kek
  • Masakan Kampung
  • Western
  • Penafian
  • Hubungi

Dapur Cahaya Hayati

Asam Pedas Daging Tetel. Hai orang melaka, orang utara dah pandai buat asam pedas daging tetel. Dulu dah pernah buat tapi rasa dia tak macam makan kat melaka. Hahaha... Bila check balik dengan blogger melaka Kak Azilah, rupanya mommy tak masukkan kerisik. Patutlah masa makan kat melaka hari tu rasa dia lemak sikit. Rupanya depa masukkan kerisik. Kali ini cuba, memang masukkan kerisik dan 90% resepi dari kak Azilah. Cara pulak, memang tak follow kak azilah sebab mommy lebih suka masak daging sekali dengan pes asam pedas. Terpulang pada korang nak style mana yang penting menjadi Asam Pedas Daging Tetel mommy. Sedap! Sedap di tekak mommy dan keluarga sajalah. hihi

Di sini mommy kongsikan resepi dari Kak Azilah. Korang pun patut cuba sendiri sebab resepi ni senang dan bahan yang di gunakan pun tak banyak. Sukatan pulak, korang agak-agaklah dengan jumlah daging, tulang yang korang gunakan. Jangan follow sukatan 100%. Korang just tengok dekat bahan saja. Ini tips yang mommy guna bila tengok resepi dari google. Oppps tips ni tak terpakai jika nak buat kek atau biskut. Karang jadi lain pula kek dan biskut korang. Pastu korang pun maki tips haaaaraaamjaaaaadahhh. Tepuk dahi, mommy tak bertanggungjawab okayyyy!

Asam Pedas Daging Tetel, asam pedas, asam pedas tetel, asam pedas melaka daging tetel, mudahnya buat asam pedas daging tetel, sedapnya asam pedas melaka daging tetel, resepi asam pedas mudah dan sedap, resepi mudah dan sedap daging, resepi ringkas mudah dan sedap daging tetel, mudahnya masak asam pedas daging, cara masak asam pedas daging tetel, resepi asam pedas, resepi asam pedas daging, bahan-bahan untuk asam pedas daging,
Asam Pedas Daging Tetel 

Asam Pedas Daging Tetel 


Bahan

1kg daging tetel
5 Sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 sudu besar halba campur
2 keping asam keping
1 biji tomato - hiris halus
2 batang serai - di ketuk
1 batang bunga kantan - di belah 4
1 genggam daun kesum ( daun saja)
1 sudu besar kerisik
minyak untuk menumis
Daun limau purut
Garam secukupnya

Bahan kisar

3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia

Caranya

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halba campur dan serai sehingga wangi.

Masukkan cili kisar. Masak sehingga sedikit garing.

Tambah bahan kisar, tomato, kerisik, asam keping dan masak sehingga mendidih. Biarkan mendidih seketika.

Masukkan daging. Biarkan sehingga empuk sepenuhnya. 

Apabila daging dah masak, masukkan garam, daun kesum dan bunga kantan. Masak lagi dengan api kecil untuk rasa dan bau bersatu. Time ni memang wangi jer.. Rasa nak makan time tu jugak. 

Akhir sekali, masukkan daun limau purut.

Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, telur masin, ulam dan sambal belacan. Memang terangkat. 


Selamat mencuba!

Menu Mudah Dan Sedap | Udang goreng kunyit sama buncis. Mommy suka masak yang ringkas, mudah dan pastinya sedap. Lagi satu, cara ini adalah untuk memastikan zat-zat dari sayur dapat diserap ke dalam udang sebab anak-anak mommy tak suka makan sayur..  Jadi, dengan cara ini anak-anak mommy dapat sedikit zat dari sayur. 


Menu Mudah Dan Sedap | Udang goreng kunyit sama buncis




Cara masak menu ni sangat senang.

Bahan
Udang
Garam halus
Kunyit serbuk
Kacang buncis di potong serong
Bawang besar
Bawang putih
Cili besar
Minyak secukupnya

Caranya

Udang dibersihkan terlebih dahulu, tos dan digaul garam kunyit. Ketepikan.

Panaskan minyak. Goreng udang sehingga masak. Angkat dan ketepikan

Kurangkan minyak jika minyak terlalu banyak.

Minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.

Masukkan kacang buncis, udang yang telah di goreng dan dan cili besar. Gaul rata sehingga kacang masak sepenuhnya.

Angkatkan dan hidangkan bersama menu yang lain..

Selamat mencuba!
Sambal ikan talang kering. Hujan lebat hari ni... Cuaca pun sejuk. Bestnya lahai kalau cuti. hihi... Tapi apa boleh buat sebab minggu depan dah minta cuti untuk Aidiladha. Hujan plus sejuk camni teringat nasi lemak panas dengan sambal ikan talang. Hmmm sedapnya. Nak lebih umppp nasi lemak sambal ikan talang dengan minum ayaq kopi o. Terangkat siot. Hahaha... Sekarang ni dok kat opis kita telan airliur sajalah. Kahkah.

Hari ni nak share resepi sambal ikan talang kering cara mommy. Cara biasa-biasa saja janji sedap di tekak mommy sekeluarga. 

Sambal ikan talang kering, sambal ikan masin, sambal ikan kering, resepi sambal ikan talang, resepi sambal ikan masin, mudahnya buat sambal ikan kering, mudahnya buat sambail ikan masin, sambal ikan kering mudah dan sedap, ikan talang, resepi ikan talang, ikan talang kering, ikan talang masin, bahan sambal ikan masin, bahan sambal ikan kering, cara masak sambal ikan masin, cara masak sambal ikan kering
Sambal Ikan Talang Kering

Sambal Ikan Talang Kering


Bahan
1 bungkus ikan talang kering siap potong kecil - boleh  guna ikan lain juga
** goreng garing dan ketepikan.
1 biji bawang besar - potong separa bulat

Bahan Sambal

3-5 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 cm halia - kisar
garam secukupnya
gula secukupnya
1 keping asam keping

Caranya

Panaskan minyak yang di gunakan untuk goreng ikan talang tadi. Kalau banyak kurangkan sikit..

Masukkan cili dan bahan kisar. Masak sehingga berminyak dan sedikit garing. 

Tambah asam keping dan gula secukupnya.

Masukkan ikan talang kering yang telah di goreng tadi. Biarkan sehingga mendidih.

Rasa. Jika kurang masin, barulah tambah garam. Jika dah okay, tak perlu tambah garam.. 

Akhir sekali, masukkan bawang besar yang di potong separa bulat. Kacau seketika, angkat dan hidangkan bersama nasi lemak atau nasi putih panas. 

Mabeles!

Selamat mencuba!





Resepi Pindang Ikan Temenung. Pindang adalah sebutan sebelah utara, kalau belah pantai timur di panggil singgang. Beza pindang dengan singgang adalah kunyit. Singgang tak letak kunyit, pindang letak kunyit... Dari segi rasa, tak jauh beza sangat. So, ini resepi pindang yang mommy guna. Turun temurun dari arwah mak ayah... 

Resepi Pindang Ikan Temenung, pindang, pindang utara, resepi pindang mudah dan sedap, pindang ikan temenung, pindang mudah dan sedap, pindang ikan temenung mudah dan sedap, sedapnya pindang, pindang versi utara, singgang, singgang versi utara, cara buat pindang, menu berpantang, resepi ibu pantang, menu pantang,
Pindang ikan temenung

Resepi Pindang Ikan Temenung

Bahan

4 ekor ikan temenung - di potong 2
2 batang serai *ketuk
2 cm kunyit *ketuk
2 cm halia *ketuk
2 cm lengkuas *ketuk
4 biji cili padi * ketuk
1 biji bawang besar - diracik
2 keping asam keping
garam secukupnya
1 liter air

Caranya

Panaskan air dalam periuk. Masukkan bahan yang diketuk, bawang, asam keping dan garam secukupnya.

Biarkan sehingga mendidih.

Akhir sekali, masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak sepenuhnya.

Angkat dan hidangkan.



Nota:

Masak pindang lagi sedap bila dipanaskan 2 atau 3 kali... 


selamat mencuba!

Menu Yang Membangkitkan Selera Di Hari Minggu. Lamanya mommy tak update blog yang ni.. Terabai sekejap. Hari ni mommy nak kongsikan menu yang membangkitkan selera di hari minggu. 

Selalunya hari minggu mommy lebih suka masak ala kampung atau menu yang ringkas dan cepat. Kiranya menu-menu yang tak terdapat di kedai atau restoran. Dah jemu mengadap makanan kedai. hihi. Lima hari kerja 5 hari lah mengadap makanan kedai.. Kadang-kadang pi kedai atau restoran sampai tak tau nak order apa. Masalah betul.. Mungkin di sebabkan faktor usia. 

Kesempatan di hari minggu yang lalu membolehkan mommy bermain dengan periuk belanga semula. Maka terhasillah menu pindang ikan temenung, sambal ikan talang kering dan udang goreng kunyit sama buncis. Rasa puas makan.. Alhamdulillah. 


Korang masak apa di hari minggu?

Untuk resepi menu-menu ni, nanti mommy share dalam entry yang lain....
Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap. Hai Korang... Lama gila tak update blog ni. Malas nak karang ayat. kui kui... Hari ni mommy just nak share resepi carbonara mudah dan sedap yang mengunakan bahan-bahan yang ada di rumah. Senang rupanya nak buat carbonara... Kahkah gelak kat diri sendiri sebab baru tahu cara nak buat. Adeh.. Kalau tau dari awal kan senang dah takyah membazir duit beli carbonara segera yang mahal tu... 

Oklah resepi ni mommy dapat dari mak saudara suami. Dia yang ajar... Kebetulan masa bertandang ke rumah dia dan di jamu pula spaghetti carbonara.. Maka bermulalah sesi mengorek rahsia resepi sebab rasa carbonara dia lain dari yang beli.. Akhirnya rahsia terbongkar... 

Resepi carbonara yang mommy nak share ni takdak di masukkan cheese... Yang tak makan cheese tu bolehlah cuba. Mommy tak letak cheese sebab takdak stok kat rumah... Kalau ada, haruslah letak. sedap kot....

Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap, spiral, resepi spiral mudah dan sedap, spiral, cara masak spiral, mudahnya masak spiral, mudahnya masak pasta, resepi pasta mudah dan sedap, sedapnya pasta, resepi pasta kesukaan anak-anak, pasta, resepi kuah carbonara, buat sendiri sos carbonara, buat sendiri carbonara, mudahnya masak sos carbonara sendiri, sos carbonara, bahan-bahan sos carbonara, carbonara pasta,
Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap

Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap


Bahan

1/2 paket spiral - Rebus dan toskan


Resepi Carbonara Mudah Dan Sedap

Bahan

5 ulas cendawan shitake - di cincang halus
1 genggam daun bayam
5 batang sosej - dipotong dan di goreng terlebih dahulu
1 genggam daging kisar
2 ulas bawang putih - di cincang halus
1/2 tin susu cair  - mommy guna susu tepung saja
3 sudu besar tepung gandum - di bancuh dengan air
1 sudu kecil tepung jagung - di bancuh dengan air
garam secukupnya
2 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar butter
800ml air


Caranya

Panaskan kuali. Masukkan minyak dan butter.. Tumis bawang putih sehingga naik bau.

Kemudian tambah cendawan shitake kedalam kuali. Gaul sekejap.

Tambah daging cincang. Masuk sehingga daging masak.

Setelah daging masak, masukkan tepung gandum dan susu cair. Gaul sehingga sebati dan pekat.

Tambah air dan biarkan sehingga mendidih.

Masukkan garam secukupnya. Rasa.

Tambah bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

Akhir sekali masukkan sosej dan bayam. Biarkan sehingga mendidih.

Sedia di hidang dengan spiral, spaghetti dan semua pasta.



Selamat mencuba!


Newer Posts
Older Posts

Selamat Datang


Pemilik Blog
Dapur Cahaya Hayati

Cahaya Hayati, pemilik blog. Suka berkongsi resepi menarik terutama menu masakan tradisional.


Ketahui lagi..



Jom Berkenalan

Labels

Ayam Udang daging ikan kambing kek kuih masakan kampung mee nasi resepi roti sambal sayur seafood sotong sup western

Arkib Blog

  • ▼  2021 (3)
    • ▼  Julai (1)
      • Sup Ayam Cendawan Putih Shimeji
    • ►  Jun (2)
  • ►  2020 (19)
    • ►  Julai (1)
    • ►  Jun (3)
    • ►  Mei (3)
    • ►  April (6)
    • ►  Mac (4)
    • ►  Februari (1)
    • ►  Januari (1)
  • ►  2019 (15)
    • ►  Oktober (4)
    • ►  September (1)
    • ►  Julai (4)
    • ►  Jun (3)
    • ►  Mei (3)
  • ►  2018 (34)
    • ►  November (2)
    • ►  Oktober (3)
    • ►  September (3)
    • ►  Ogos (5)
    • ►  Jun (1)
    • ►  Mei (2)
    • ►  April (4)
    • ►  Mac (4)
    • ►  Februari (1)
    • ►  Januari (9)
  • ►  2017 (61)
    • ►  Disember (1)
    • ►  November (3)
    • ►  Oktober (10)
    • ►  September (6)
    • ►  Ogos (4)
    • ►  Julai (3)
    • ►  Jun (5)
    • ►  Mei (2)
    • ►  April (4)
    • ►  Mac (3)
    • ►  Februari (12)
    • ►  Januari (8)
  • ►  2016 (18)
    • ►  Disember (2)
    • ►  November (9)
    • ►  Oktober (5)
    • ►  Mei (1)
    • ►  Januari (1)
  • ►  2015 (6)
    • ►  November (6)

Created with by BeautyTemplates | Distributed by blogger templates