Rahsia Laksa Penang Sedap dan Pekat
Assalamualaikum wbt. Rahsia Laksa Penang Sedap dan Pekat
Hari ni mommy nak pecah rahsia yang membuatkan laksa penang sedap, pekat dan banyak isi ikan. Rahsianya adalah......... Baca sampai habis tau!
Rahsia pertama
Kuah pekat dan isi ikan banyak. Mommy guna 2 jenis ikan iaitu ikan sardin dan ikan tongkol. Ikan tongkol tu tak perlu banyak, seekor pun sudah cukup. Ikan tongkol di gunakan untuk membanyakkan isi ikan dalam kuah saja.
Jadi apabila isi ikan banyak, kuah menjadi pekat dan sedap.
Rahsia Kedua
Rahsia kedua ialah penggunaan otak udang. Bukan tambah masa nak makan tapi di campur dalam kuah sebagai pengganti belacan. Tak perlu masukkan belacan jika guna otak udang. Yang ini pun tak banyak, just 1 sudu besar untuk 1 kilo ikan.
tq mr google & hanieliza |
Cubalah. Pasti Laksa Penang yang di buat menjadi ingatan dan permintaan ramai.
Bagi yang ada periuk noxxa tu wajib buat sebab dah tak perlu asingkan isi ikan dan tulang dah. Hnaya pressure selama 1 jam. Pastu kacau saja untuk hancurkan isi ikan tersebut. Mudahnya!
Untuk resepi penuh laksa penang, boleh dapatkan di SINI.
0 comments