Assalamualaikum wbt. Menu Berpantang | Ikan Tenggiri Masak Asam
Ni masakan yang mommy lalu makan masa dalam pantang. Tak perlu lauk lain... sebab rasa dia yang masam, pedas dan ada bawang putih serta halia yang baik untuk ibu berpantang.
Bila selalu makan masa dalam pantang, jadi tak lalu pula. Tapi sesekali, teringin juga nak makan. Bila teringin, mommy masak. Guna ikan tenggiri sebab ikan tenggiri ni sedap kalau buat masak asam. Lagi perangat, lagi sedap.
Resepi Ikan Tenggiri Masak Asam
Bahan6 ketul ikan tenggiri - di garam kunyit dan di goreng
2 labu bawang besar - dipotong separuh bulat
5 ulas bawang putih - di hiris
2 cm halia - di haris halus
4 biji cili padi - di belah 2
1 biji cili besar - di potong memanjang
minyak
air asam
garam - secukupnya
1 cawan air
Caranya
Ikan tenggiri di goreng terlebih dahulu.
Panaskan minyak. Tumis semua bahan yang di potong. Biarkan sehingga wangi.Bila dah wangi, tambah air dan air asam. Biarkan sehingga mendidih.
Apabila sudah mendidih, masukkan ikan tenggiri yang telah di goreng. Biarkan sehingga mendidih. Rasa, tambah garam jika belum cukup. Biarkan mendidih sekali lagi.
Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.
Note:
Boleh di makan saja atau di hidangkan bersama menu lain.
Selamat mencuba!
2 comments
Sedap makan dengan nasi panas-panas..
BalasPadamkan. hehehe
BalasPadam