Resepi Kari Kepala Ikan
Assalamualaikum wbt. Resepi Kari Kepala Ikan
Hari ni mommy nak share resepi kegemaran sekeluarga sebab tiap-tiap minggu wajib masak resepi ni. Menu tersebut adalah Kari Ikan atau Kari Kepala Ikan. Kari yang mommy selalu masak adalah style melayu penang. Belajar dari mak saudara suami jugak...Kalau kari orang kedah lemak atau santan lebih dan kurang berempah. Air tangan dan selera masing-masing.
Ini resepi kari kepala ikan yang simple. So, pasni tak perlu pergi mamak lagi... Buat sendiri lagi jimat dan sedap.
Kari Kepala Ikan
Bahan-Bahan
1 Kepala ikan Nyok Nyok - di belah 2
3-4 ketul isi ikan yang di potong
10 biji bendi
6 sudu besar rempah kari ikan - guna rempah cap O. Bancuh dengan air
RM 1 santan
3 biji tomato - 2 di hiris nipis , 1 di belah 4
2 biji bawang besar - 1 di racik untuk tumis, 1 untuk kisar
3 ulas bawang putih - 1 racik untuk tumis, 2 untuk kisar
2 tangkai daun kari
1 sudu besar halba campur
3 cawan air
4 sudu besar minyak
air asam jawa secukupnya
garam secukupnya
Caranya
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, daun kari dan halba campur sehingga wangi.
Masukkan rempah kari yang siap di bancuh. Masak sehingga rempah garing.
Tambahkan bawang yang di kisar dan tomato yang di hiris nipis. Masak sehingga rempah kembali berminyak. Gunakan api sederhana.
Tambahkan garam, air dan santan. Biarkan sehingga mendidih.
Setelah mendidih, masukkan ikan, bendi dan tomato yang di belah 4 tadi.
Rasa, jika masih kurang masam... tambahkan air asam jawa.
Biarkan kari anda mendidih lama sedikit agar santan tu benar-benar masak. Bagaimana? Kari akan berminyak seperti di bawah.
Sedap di makan dengan nasi panas, sambal belacan dan ulam-ulaman.
0 comments