Lontong. Salah satu makanan peberet mommy. Kena pula sayur lodeh yang sedap lemak berkrim, campur pula sambal ikan bilis, rendang ayam dan kuah kacang. Mak mertua lalu depan pun tak pelawa dah. Itu cara mommy menikmati lontong. Cara korang macam mana pula?
Rajinnya mommy buat semua sekali? Eh, taklah itu kalau time raya dan masak semua benda tu. Kalau tak just nasi impit, kuah lodeh dan sambal saja. Yang bestnya lontong ni boleh di makan di waktu pagi, petang dan juga malam. Tak jemu pula tu.
lontong |
Lontong ni sedap bila kuah atau sayur lodeh sedap. Untuk menjadikan sayur lodeh sedap, perlu guna santan original bukan yang dalam kotak atau santan sawit. Di bawah adalah resepi sayur lodeh cara mommy. Mungkin cara orang lain, lain tempat, lain resepinya. Ini cara mommy dan ia menjadi kegemaran kami sekeluarga.
Resepi Lontong Sedap Dan Mudah
Bahan
Nasi Impit - Guna jenama faiza. Rebus sehingga masak.
sayur lodeh
sambal ikan bilis
Sayur Lodeh
Bahan
1/2 kg santan - bergantung berapa banyak yang hendak di masak atau untuk berapa orang.
1/3 biji sengkuang
1/2 kobis
RM 2 fucuk
RM 1 suhun
3 biji tauhu - di potong kecil
2 keping Tempe
1-2 liter air
1 -2 keping asam keping
garam secukupnya
Bahan kisar
3 biji bawang besar
2 cm kunyit
5 cm halia
5 cm lengkuas
3 batang serai
Caranya
Panaskan bahan kisar dalam periuk yang sesuai. Biarkan selama 5 minit.
Masukkan air, santan, sengkuang, kobis, tempe, tauhu, asam keping dan garam secukupnya.
Biarkan sehingga mendidih.
Rasa. Jika sudah cukup semuanya, masukkan fucuk dan suhun.
Tutup api dan hidangkan bersama nasi impit dan sambal ikan bilis.
breakfast lontong dengan kopi. Hmmm sedap. |
Selamat mencuba
0 comments