Spaghetti Carbonara Seafood

by - 12:31 PTG

Spaghetti Carbonara Seafood. Mommy obses dengan spaghetti. Suka makan tapi suka yang homemade sebab kadang-kadang tu yang kat restoran tidak memenuhi citarasa mommy. Taste mommy ni kadang-kadang lain sikit tapi lebih suka yang ada rasa melayu sikit. Sebab itulah walaupun buat spaghetti carbonara letak cili dan lada. Barulah ada rasa kick sikit.. hahaha. Tapi sos carbonara ni mommy guna yang botol saja. Senang dan cepat. 

Di sini mommy kongsikan spaghetti carbonara cara mommy. Mungkin ia juga memenuhi citarasa korang.... Cubalah. 

spaghetti, spaghetti carbonara, cara buat spaghetti carbona, carbonara seafood, cara masak spaghetti, cara masak spaghetti carbonara, resepi spaghetti carbonara, carbonara spaghetti, bahan-bahan spaghetti carbonara, homemade sapghetti carbonara, cara masak spaghetti carbonara, carbonara, resepi pasta carbonara, pasta, western, senangnya masakan western, prego, sos carbonara,
Spaghetti Carbonara Seafood

Spaghetti Carbonara Seafood

Bahan

1/2 paket spaghetti  - rebus sehingga lembut dan toskan 
1 botol sos carbonara
10-15 ekor udang sederhana
5 ekor sotong besar - potong bulat
1-2 biji cili merah/cili kering/cili traffic light - potong bulat dan serong
2 biji bawang putih - potong bulat
2 sudu besar minyak zaitun / kelapa sawit
1/2 cawan air
garam secukupnya


Caranya

Panskan minyak, tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan sos carbonara dan 1/2 cawan air. Biarkan mendidih.

Setelah mendidih, masukkan  cili,sotong dan udang. Biarkan sehingga masak.

Angkat dan hidangkan bersama spaghetti yang telah di rebus. 


* tak perlu gaul sekali kerana jika tidak habis, boleh masukkan dalam fridge dan panaskan bila mahu makan. 


Selamat mencuba!


You May Also Like

1 comments

  1. Jarang buat carbonara, selalunya masak bolognese je.... Ikutkan senang sangat buatnya ye CH. Rajin dgn tidak je. Biasalah tekak melayu, nak yg pedas baru best!

    BalasPadam