Resepi Pajeri Rebung Mudah Dan Sedap
Pajeri Rebung. Dah lama teringin nak makan pajeri rebung style mak atau orang kampung masak tapi dekat sebelah Kulim/ Seberang Jaya tak pernah jumpa lagi pajeri yang sedap dan pekat bersalut di nanas atau rebung. Nampak gayanya kena buat sendirilah... Tapi tak tahu bila lagi. Walaupun tak buat lagi, mommy dah minta resepi pajeri rebung tu siap-siap dari sepupu. So, simpan di sini dulu.... Tunggu tahap keinginan memuncak baru kita buat. hihi
Pajeri rebung |
Bagi yang belum pernah melihat rebung, inilah rupa rebung yang belum di masak. Gambar ni pun hasil google. Bahasa mudahnya ini adalah anak buluh yang masih muda. Sedap di makan di samping khasiatnya yang tersendiri. Kalau suruh ambil rebung dari pokok rasanya ramai yang tak sanggup sebab kita perlu berhadapan dengan miang buluh dan untuk siangkan rebung pun perlukan kesabaran untuk tidak menggaru badan, tangan sendiri. kalau tak miang tersebut akan melekat di tubuh badan. Walaubagaimanapun ia boleh di bersihkan dengan membersihkan diri seperti mandi.
Resepi Pajeri Rebung Mudah Dan Sedap
Bahan-Bahan
1 bungkus rebung (siap rebus dan di potong)
4 sudu makan rempah kari (bancuh)
1 biji kelapa (perah)
1 ulas bawang putih (tumbuk)
5 ulas bawang merah (tumbuk)
1 inci halia (tumbuk)
1 genggam udang kering (tumbuk)
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 sudu besar kerisik
Sedikit garam dan gula (secukup rasa)
Minyak untuk menumis
Cara-Caranya
Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk, kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang sehingga naik bau. Kemudian, barulah masukkan rempah kari.
Kacau sehingga garing. Masukkan rebung gaul sebati dengan rempah tumis.
Masukkan santan dan kerisik, akhir sekali masukkan garam dan gula.
Rasalah masam dan manisnya dan tutup api.
Selamat mencuba.
2 comments
hai kak yati. arwah mak sedare sy dulu mmg feveret die pajeri rebung ni.
BalasPadamshare rsipi ya...tq
BalasPadam