Koleksi Resepi Rendang Daging Mudah Dan Sedap
Koleksi Resepi Rendang Daging Mudah Dan Sedap. Salam semua. Setiap kali raya, menu wajib yang wajib ada mestilah ketupat dan rendang. Bila tiada tu rasa macam kekurangan dan tak meriah. Nak masak rendang ni mudah saja tapi ia akan mengambil masa yang lama untuk masak. Walaupun lama tapi hasil dia memang sangat sedap dan tahan lama. Tapi itu cara dulu la sebelum ada pressure cooker. Sekarang ni lagi senang sebab campak saja semua bahan dalam pressure cooker dan tekan button cook terus siap rendang. Tapi CH still suka rendang cara lama sebab rasa dagingnya yang sebati dengan rempah ratus. Tambah-tambah bila banyak kali perangat. Itu CH lah... So, tahun ni korang masak resipi rendang daging yang mana? Rendang daging ada banyak variasi dan lebih mengikut negeri tersebut. Jangan risau sebab walau di mana kita berada, kita boleh saja masak rendang kesukaan kita tu. So, jom tengok koleksi resepi rendang daging mudah dan sedap untuk di hidangkan pada pagi raya nanti...
Koleksi Resepi Rendang Daging Mudah Dan Sedap
#1 Rendang Tok
Rendang Tok |
Bahan bahan
2 kilo daging - potong kiub
5 biji kelapa (santan)
½ plastik kecil/1 ½ sb jintan putih) goreng tanpa minyak dan tumbuk
2 plastik kecil/6 sb jintan manis )
1-2 senduk cili giling- ikut pedas disukai
Kerisek - 1 biji kelapa
1 ketul gula melaka
2-5 helai daun kunyit - hiris
Lengkuas – mesin/perah air dan ambil hampas saja
Bunga lawang, kayu manis, buah pelaga
1 keping Asam keping
Sedikit belacan
Garam
Gula
Bahan hiris halus
30 ulas bawang merah
10 bawang putih
5 cm halia
5 -7 batang serai
Cara cara
Masuk semua bahan kecuali daun kunyit, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk. Perap dengan daging selama dua hingga empat jam. Nota: saya guna pressure cooker untuk mengempukkan daging.
Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering. Baru dimasukkan santan.
Reneh selama 3 jam. Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan kerap sehingga daging menjadi empuk, berwarna agak hitam dan kering. Kena selalu dikacau supaya tidak hangit.
Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping. Kacau lagi hingga rata. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.
#2 Rendang Daging Utara
Rendang Daging Utara |
2 kilo daging
15 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
7 labu bawang besar
7 labu bawang putih
2 sudu biji ketumbar
1 sudu jintan manis
2 senduk cili kisar
2 peket rempah kari
1 kotak santan 200ml
2 senduk kerisek
1 senduk madu
2 keping asam
gula merah
garam
Daun kunyit Daun limau purut
Cara-caranya
Kisar serai, lengkuas, halia, bawang2, jintan, ketumbar - dan tumis. Dah garing masukkan cili kisar dan serbuk kari.
Sudah pecah minyak masukkan daging. Bila dah empuk dagingnya, masukkan santan, kerisek, madu, garam, gula merah, asam keping, daun kunyit dan daun limau purut. Masak hingga pekat dan rasakan.
#3 Rendang Daging Cili Padi
Rendang Daging Cili Padi |
Bahan
1kg daging dipotong nipis
1 batang serai diketuk
1 cawan santan atau secukupnya
Kerisik secukupnya
Gula melaka atau kalau nak color kuning guna gula pasir
Garam
Air asam jawa
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kunyit di potong halus
Bahan Kisar
15 biji cili api
2 batang serai
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
Sedikit kunyit hidup
Cara-Cara
Rebuskan daging bersama sedikit air sehingga kering
Masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sehingga daging hampir empuk
Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi
Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi gunakan api perlahan
Masak hingga kuah kering atau ikut selera masing2
#4 Rendang Daging Minang
Rendang Daging Minang |
500 gram bawang besar – dikisar
300 gram bawang putih – dikisar
200 gram halia – dikisar
200 gram kunyit hidup – dikisar
200 gram lengkuas – dikisar
30 gram daun kunyit – dikisar
200 gram cili padi – dikisar
300 gram cili merah – dikisar
1kg santan
6 batang serai – diketuk
30 gram daun kunyit
500 gram kerisik kelapa
10 gram asam keping
Gula sesedap rasa
Garam secukup rasa
Bahan Kisar
500 gram bawang besar
300 gram bawang putih
200 gram halia
200 gram kunyit hidup
200 gram lengkuas
30 gram daun kunyit
200 gram cili padi
300 gram cili merah
CARA
Potong daging dan bersihkan, kemudian tos airnya.
Panaskan kuali, selepas itu masukkan kesemua bahan yang telah dikisar tadi, bersama dengan daun kunyit dan serai.
Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga daging empuk.
Bila daging empuk, masukkan santan dan kacau perlahan-lahan.
Masukkan kerisik kelapa dan kacau lagi
Biarkan rendang tadi sehingga kering sedikit, kemudian masukkan gula dan garam sesedap rasa.
Kacau perlahan dan biarkan rendang itu kering.
Siap untuk dihidangkan.
#5 Rendang Daging Johor
Rendang Daging Johor |
Bahan-Bahan
200 ml minyak masak
4 kuntum bunga lawang
50 gm serbuk jintan manis
2 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 camca teh serbuk kunyit
2.5 kg daging
500 ml santan
100 gm kerisik
Sedikit garam dan gula
Bahan-bahan dikisar
4 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
15 tangkai cili kering(yg tahan pedas)
100 gm buah keras
Cara
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, bunga lawang dan serbuk jintan manis. Biar keluar bau hingga garing.
Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak.
Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar.
Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut.
Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati.api jgn terlalu besar..
0 comments