Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis

by - 4:35 PTG

Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis. CH suka sangat dengan menu simple dan senang masak tapi sedap ni bila makan dengan nasi panas. Takdak lauk lain pun takpa dah. Tambah-tambah lagi bila sahur. Nak makan banyak mana saja tapi suka yang baru masak dan panas-panas. Korang macam mana? Sebab itulah CH suka masak resipi yang mudah masak dan sedap seperti Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis. 

Lauk seperti Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis ni merupakan lauk dua dalam satu sebab ada lauk dan ada sayur. Sebab itulah ia tak perlu lauk lain dah.. Selalunya CH masak sotong seperti ini untuk di makan dengan ikan goreng panas cicah sambal kicap bawang cili padi perah limau. Ya Allah sambil taip entry ni boleh terbayang dan tertelan air liur. Haru sungguh!

Okaylah sharing entry ni mungkin untuk tambah idea korang nak masak apa petang ni. CH baru lepas masak bubur lambuk daging dan kengsom. Sat lagi nak goreng ikan dan sotong goreng tepung pula. Kuih? Tengok tahap kerajinan CH. kalau rajin buat, kalau tak satgi suruh suami pi beli dekat kedai dalam taman ni. Hihi.

Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis, sotong, resipi sotong, resepi sotong, sotong goreng kunyit mudah masak dan sedap, sotong goreng kunyit mudah dan sedap, resepi sotong goreng kunyit, resepi mudah masak sotong, resipi sotong goreng kunyit, cara masak sotong goreng kunyit, langkah demi langkah masak sotong goreng kunyit, menu sotong mudah masak dan sedap, menu mudah masak juadah iftar, menu berbuka puasa yang menyelerakan, menu berbuka puasa, menu sahur paling sedap, menu sahur yang sedap, resepi sotong untuk berbuka, resipi sotong untuk sahur, sotong sedap, resipi sotong paling sedap, kacang buncis, cara masak sotong sama kacang buncis, menu ringkas tapi sedap
Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis

Sotong Goreng Kunyit Campur Buncis



Bahan:

4-6 ekor sotong saiz besar - dipotong bulat dan digaul dengan garam kunyit
10 biji kacang buncis - dibersihkan dan dipotong serong
1 biji bawang besar - di potong separa bulat
2 ulas bawang putih
1 biji cili merah besar- dipotong serong setebal 1cm
3 biji cili padi - di belah
2 cm halia - dihiris nipis dan memanjang
sedikit air asam jawa
minyak secukupnya


Caranya:

Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga berbau wangi.

Masukkan sotong. Gaul rata dan biarkan sehingga sotong masak sepenuhnya. Jangan lama sangat sebab bila masak lama, sotong akan menjadi liat dan keras. Tak sedap.

Tambah asam jawa suku sudu kecil ( CH guna asam jawa adabi).

Masukkan kacang buncis, cili besar dan cili padi. Gaul rata.

Tutup api bila kacang buncis menjadi sedikit layu atau warna kacang buncis telah bertukar.

Angkat dan hidangkan ketika lauk masih panas.


Selamat mencuba uolls!


You May Also Like

0 comments