Puding Caramel Tanpa Telur Tanpa Kukus. Ini kali pertama CH cuba buat puding karamel tanpa telur sebab selalu nampak dalam timeline FB. Nak tahu jugaklah rasa dia macam mana.. Rupanya sedap dan mudah nak buat juga. Tak perlu nak double boil atau kukus. So, nanti boleh la buat lagi puding karamel tanpa telur tanpa kukus ni..
CH dan anak perempuan CH memang suka sangat dengan puding dan manisan yang sejuk. Buat banyak pun sat saja habis. Tak la rugi kalau buat sendiri pun..
Resipi Puding Caramel Tanpa Telur Tanpa Kukus |
Puding Caramel Tanpa Telur |
Puding Caramel |
Puding Caramel Tanpa Telur
Bahan Gula karamel :
1/4 cwn gula (perangkan)
3sudu bsr air (masukkan sikit demi sedikit setelah gula perang)
Caranya:
Masukkan gula dalam kuali dan masak dengan api sederhana sehingga gula cair keperangan. Pastikan anda sentiasa kacau.
Bila gula dah cair sudah berwarna perang, tutup api dan tuang air panas sikit demi sedikit.
Buka api dan masak lagi sehingga gula larut sepenuhnya.
Tutup api dan biarkan gula sejuk seketika sebelum dimasukkan ke dalam bekas yang sesuai.
Bahan Puding :
1peket agar2 (20g)
1 bungkus air - sukat menggunakan peket agar-agar
1 tin susu cair
1/2cwn susu pekat
1/2cwn gula (boleh kurangkan atau lebihkan)
3sudu bsr tepung kastard
1st esen vanila
Caranya:
Masukkan agar-agar dan air dalam periuk yang sesuai. Masak sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
Setelah agar-agar larut, masukkan susu cair, gula, susu pekat, tepung custard dan essen vanilla. Kacau sebati dan biarkan sehingga mendidih. Biarkan ia mendidih lama sedikit.
Tutup api, bahan puding dalam bekas yang mengandungi keramel.
Biarkan sejuk seblum masuk ke dalam peti sejuk.
Hidang ketika masih sejuk.
Selamat mencuba uolls!
0 comments