Ikan Tenggiri Masak Kicap Halia. CH pernah makan masak kicap yang kuahnya cair, ada rasa halia yang kuat dan sedikit rasa asam. Menu ini di masak oleh mak saudara CH yang mengusahakan kantin sekolah. Menu macam ni jarang CH jumpa di kedai atau restoran yang menjual nasi lauk. Disebabkan CH teringin nak makan menu macam tu, CH cuba masak ikut apa yang CH pernah rasa. Tak tahu la kalau ada resipi yang tersendiri atau lain. So, terjadilah menu ikan tenggiri masak kicap halia versi CH.
Ikan Tenggiri Masak Kicap Halia |
Menu seperti ini tak perlu lauk lain dah sebagai pelengkap, cukup dengan hanya menambah sayur tumis taugeh yang dicampur dengan udang, tauhu ataupun fishball.
Ikan Tenggiri Masak Kicap Halia |
Ikan Tenggiri Masak Kicap Halia
Bahan:
4-6 ketul isi ikan tenggiri - digaram kunyit dan digoreng separa garing
1 biji bawang besar - dipotong separa bulat
6 ulas bawang putih - dipotong nipis
2 cm halia - dihiris nipis dan memanjang
3 biji cili padi - dibelah 2
2sb sos tiram
2sb kicap pekat manis
1/2 sk lada sulah
1 pokok daun bawang
sedikit minyak untuk menumis
2 cawan air
Caranya:
Panaskan minyak. Masukkan bahan yang dihiris, cili padi sehingga wangi.
Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan, sos tiram, kicap dan lada sulah. Biarkan sehingga mendidih dalam 5 minit dengan api yang kecil supaya semua rasa bersatu.
Sebelum angkat, tabur daun bawang yang di potong.
Hidangkan ketika panas dengan nasi panas serta sayur kegemaran.
Selamat mencuba uolls!
0 comments