Resipi Donut Mudah, Sedap, Gebu Dan Confirm Jadi. Sejak bekerja dari rumah ni, macam-macam resipi yang CH cuba. Dari tak tahu, buat tak jadi, sampailah pandai dan menjadi. Termasuklah donut walaupun ramai yang kata senang ja buat donut. Itu bukan CH sebab bila CH buat asyik tak jadi macam yang jual kat kedai. Alhamdulillah hasil google CH jumpa jugak resipi donut mudah, sedap, gebu dan confirm jadi.
Jadi, CH kongsi di sini supaya senang nak cari balik bila nak buat. Bila sekali sekala saja buat, jangan haraplah boleh ingat resepi. Jadi, CH mudahkan dengan simpan di sini...
Resipi Donut Mudah, Sedap, Gebu Dan Confirm Jadi |
Resipi Donut Mudah, Sedap, Gebu Dan Confirm Jadi
BAHAN-BAHAN
1 paket yis
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
4 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 sudu marjerin
1 sudu teh garam
CARA-CARA
Ini pula adalah langkah membuatnya.
1. Satukan Bahan Basah
Mula-mula, masukkan semua bahan basah iaitu air suam, yis, susu, dan gula ke dalam sebuah bekas.
Tunggu sehingga kembang. Sementara nak kembang boleh buat bahan kering.
2. Satukan Bahan Kering
Di dalam sebuah bekas yang lain, satukan pula bahan kering iaitu merjerin, tepung, garam, dan baking powder. Ramas hingga sebati.
3. Campurkan Bahan Kering & Bahan Basah
Kemudian masukkan bancuhan bahan basah (yis yang telah kembang) dalam bancuhan bahan kering (tepung). Gaul rata dan tutupkan adunan. CH tutup dengan tudung periuk saja.
4. Tunggu 1 Jam
Biarkan adunan tadi selama 1 jam. Lepas 1 jam, tengok adunan dah naik dua kali ganda. Sekarang dah bolehlah canai dan terap.
5. Bentukkan Donut
Terapkan comel-comel. CH tiada acuan donut yang khas jadi kita guna apa saja. So, CH guna gelas untuk terap dan buat bulat tengah dengan jari.
kakak Aisya tolong terapkan |
Inilah rupa donut yang belum di goreng.
rupa donut sebelum di goreng |
6. Gorengkan
Bila dah siap, gorengkan dalam minyak panas. Bila dah sedikit garing, angkat, toskan minyak dan gaul dengan gula halus. Sedia untuk di makan.
donut comel sedia di makan |
Oh yer, adunan ini juga boleh dibuat burger malaysia. CH guna Untuk adunan ini CH bahagi dua doh tersebut. Separuh untuk donut dan separuh lagi untuk burger malaysia yang berintikan ikan bilis.
Inilah rupa Burger Malaysia yang telah siap digoreng.
Burger Malaysia |
Bila dah sejuk, belah 2 tapi jangan putuskan. Isikan dengan sambal ikan bilis...
burger malaysia sambal ikan bilis |
Seronoknya buat burger Malaysia ini kerana boleh letak ikan bilis banyak-banyak. Lagi banyak lagi sedap. Tak sedar dah makan lebih dari 3 biji...
0 comments