Assalamualaikum wbt. Resepi Nasi Daging Utara. Nasi daging utara style memang kesukaan mommy. Nasi daging ni sebenarnya ada banyak versi. Ikut suka nak suka versi yang mana. Mommy suka yang versi kedah.. orang kedah la katakan. hihi
Resepi nasi daging mommy simple dan senang jer. Guna rice cooker dari tumis sehingga siap nasi dan daging empuk.
Nasi daging |
Resepi Nasi Daging Utara
Bahan
5 pot beras (biasa pun boleh, basmathi lagi sedap) - basuh dan toskan
1 kg daging lembu - di potong sebesar 3 jari dan tebal 1 cm. Dibersihkan dan di tos.
1 peket kecil rempah kurma
1 biji bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 biji bunga cengkih
5 biji pelaga
1 sudu minyak gee
2 sudu besar minyak masak
1 helai daun pandan
garam secukupnya
Daun pudina
Air - secukupnya
Caranya:
Panaskan minyak dan minyak gee dalam rice cooker. Bila dah panas, masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang dan daun pandan sehingga wangi.
Masukkan bahan kisar dan rempah kurma. Masak seketika sehingga mendidih.
Masukkan daging yang telah di bersihkan. Masak sehingga daging benar-benar masak. Lebih kurang 1 jam.
Bila daging dah masak, masukkan garam, beras dan air. Sukatan air adalah sama seperti memasak nasi biasa walaupun setelah di campur dengan beras dan daging.
Kacau apabila mendidih. Biarkan sehingga nasi benar-benar kering.
Taburkan daun pudina. Tutup seketika.
Siap untuk di hidang.
*** Untuk Nasi Daging utara ini , mommy sediakan dalca sayur dan air asam kerisik. Resepi nanti mommy kongsikan dalam entry yang lain.
Ini hidangan mommy makan kat rumah... semua dalam satu pinggan. Lagi sedap kot...
nasi daging yang sedap. hahaha |
Ni contoh hidangan kat kedai.
0 comments