Resepi Kacang Pool Mudah Dan Sedap
Kacang Pool. Kali pertama merasa kacang pool adalah kacang pool yang di bawa oleh staff masa potluck. Sedap rupanya. kahkah... Selalu dengar nama tapi tak pernah mencuba... Lagipun masa tu, kat belah utara mana nak ada kedai yang jual kacang pool. Yang jual roti canai dan roti telur goyang banyaklah.. Lepas viral kacang pool haji barulah ada yang menjual di utara tapi masih tak banyak tempat.
Di kulim pun ada juga tapi selepas beberapa bulan gerai tu tutup. Tak tahu kenapa? Tak dapat sambutan kot? Tak juga sebab sepanjang dok pergi makan ada saja orang order kacang pool... Bila dah takde yang menjual, mommy pun gigihlah mencari resepi kacang pool. Pertama kali buat guna resepi Mat Gebu dan guna daging kisar. Sedap!
Resepi Kacang Pool Mudah Dan Sedap |
Kali ini, mommy masak kacang pool dengan menggunakan isi dada ayam yang di potong chunky atau ala-ala ayam ayam goreng kunyit restoran thai. Sedap jugak rupanya dan terisa isi ayam tu... Yang best bila masak sendiri ni, boleh letak ayam banyak-banyak. setiap kali cicah confirm ada isi ayam. hahaha
Mommy kongsi resepi udah ni dengan korang supaya korang boleh masak untuk sarapan pagi dan juga makan malam. Yang ringkas usdahh
Abaikan mangkuk yang comot tu... |
Resepi Kacang Pool Mudah Dan Sedap
Bahan
1 Tin Kacang Panggang atau Baked Bean - di blender separuh tin
2 keping dada ayam - di potong kecil dan nipis
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk kari daging/ayam
garam secukupnya
minyak
Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
Bahan sampingan
telur mata goyang
bawang besar - di potong dadu kecil
cili padi - di potong kecil
Limau kasturi - di belah 2
Caranya
Perap ayam yang di hiris nipis dengan jintan manis, jintan putih, ketumbar, serbuk kari dan sedikit garam. Perap lebih kurang 15 minit.
Panaskan minyak, goreng ayam yang di perap sehingga sedikit garing.
Masukkan bahan kisar dan biarkan sehingga wangi dan sedikit berminyak.
Masukkan kacang pool yang di kisar dan yang belum i kisar. Biarkan sehingga mendidih.
Tambah garam jika belum cukup masin.
Angkat dan hidangkan dengan bahan sampingan dan roti. Cara hidangan, korang boleh tengok gambar google di bawah.
Roti Kacang Pool - Gambar daro google. |
0 comments