Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup

by - 9:48 PG

Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup. Minggu lepas staff mommy bagi beberapa biji mempelam telur. Kalau makan saja memang tak sanggup sebab masam sangat. Alternatifnya mommy buat jeruk sajalah. Sebelum ni mommy buat jeruk dengan hanya rendamkan dalam air garam dan gula saja. Hasilnya tetap jadi jeruk tapi buah mangga tu jadi lembik. Kekadang tu tertanya juga, penjual jeruk letak apa untuk menjadikan buah-buahan yang di jeruk kekal rangup? Nak tahu punya pasal mommy google dan baca semua resepi jeruk mangga. Sampailah mommy jumpa resepi jeruk mangga dari MAMAMIA Kitchen. Mommy dah cuba resepi jeruk mangga dari MAMAMIA dan resepi beliau confirm sedap, mudah dan rangup. Jeruk mangga ni korang kena simpan dalam peti sejuk untuk elakkan ia berkulat kerana tidak di masukkan ubat anti kulat.

Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup, jeruk mangga, jeruk mangga mudah dan sedap, jeruk mangga mudah, jeruk mangga sedap, jeruk mangga rangup, buat sendiri jeruk mangga, jeruk pauh, cara buat jeruk mangga, cara buat jeruk buah, bahan untuk buat jeruk mangga, resepi jeruk mangga mudah dan sedap, sedapnya jeruk mangga, jeruk mangga homemade
Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup



So, mommy kongsikan dengan korang supaya buah mangga yang banyak kat belakang rumah tu tak terbiar jatuh dan busuk lagi. 

Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup


Bahan

Buah mangga 10 biji 
Garam kasar 3 sudu besar
Gula pasir- 5-10 sudu besar
Kapur makan- 1 sudu teh


Caranya

Buah mangga dibelah dua,buang bijinya dan potong memanjang. 

Bancuh kapur makan bersama air secukupnya,tapis dan rendam mangga (hingga menenggelami buah mangga selama 1 jam).Toskan.Tujuannya supaya mangga akan menjadi rangup.

Bancuh garam kasar bersama air secukupnya menggunakan senduk.Bila garam sudah hancur masukkan buah mangga hingga menenggelaminya.Rendam di dalam bekas tertutup selama semalaman atau sehingga berubah warnanya.

Jeruk Mangga Mudah, Sedap Dan Rangup, jeruk mangga, jeruk mangga mudah dan sedap, jeruk mangga mudah, jeruk mangga sedap, jeruk mangga rangup, buat sendiri jeruk mangga, jeruk pauh, cara buat jeruk mangga, cara buat jeruk buah, bahan untuk buat jeruk mangga, resepi jeruk mangga mudah dan sedap, sedapnya jeruk mangga, jeruk mangga homemade
buah mangga berubah warna bila garam cukup

Toskan buah mangga yang telah direndam air garam...masak gula bersama air secukupnya...biarkan sejuk baru digaulkan dengan mangga yang ditoskan tadi.Air gula juga mesti menenggelami buah mangga.Rasakan airnya jikalau kurang manis boleh tambahkan bancuhan air gula lagi...masukkan dalam bekas tertutup,simpan dalam peti...selepas semalaman sudah boleh dimakan...tetapi semakin lama disimpan semakin sedap sebab air gula sudah sebati dengan buah mangga...

Jika suka pedas boleh patahkan beberapa batang cili padi dan masukkan bersama larutan air gula

You May Also Like

0 comments