Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap
Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap. Dah nak masuk bulan puasa rupanya. Dah lama mommy peram resepi Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap ni... Dari raya tahun lepas lagi. hihi. Tak tahu kenapa mommy tak terkarang entry ni. Agaknya ni dah masuk mood bulan puasa tu yang boleh teringat nak up entry ni.
Rendang Ayam Cili Padi atau lebih di kenali sebagai rendang nogori adalah antara favorite rendang mommy. Sebab rasa dia yang unik dan segar. Kalau dapat ayam kampung atau ayam pencen lagi sodap. hahaha. Mommy masak guna ayam daging biasa saja..So, tak boleh masak lama-lama ataupun kacau terlampau kerap sebab daging ayam akan hancur. Dah tak cantik rendang tu...
Korang suka rendang ayam atau daging? Mommy suka dua-dua... Dua-dua sedap.
Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap |
Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap
Bahan
1 ekor ayam
RM 5 santan
4 batang serai - ketuk
1 keping asam keping
2 keping daun limau purut
2 helai daun kunyit
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan kisar
5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
7-10 tangkai cili padi kampung
4 hirisan nipis lengkuas
Panaskan kuali dan minyak. Masukkan bahan kisar sehingga wangi dan sedikit garing.
Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan ayam kecut atau masak.
Tambahkan santan, asam keping dan 1 cawan air. Selepas itu masukkan garam dan gula secukupnya.
Biarkan sehingga mendidih.
Tambah kerisik apabila hampir terbit minyak ataupin kuih hampir kering. Gaul rata.
Apabila rendang dah terbit minyak dan kering, bolehlah masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Gaul rata sehingga bau wangi terbit.
Angkat dan hidangkan bersama nasi, nasi himpit, ketupat serta lemang, pulut kuning ataupun roti. Terpulanglah kepada korang bagaimana hendak menikmatinya sebab rendang ni sesuai di makan dengan apa saja.
Selamat mencuba.
0 comments