Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap

by - 2:06 PTG

Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap. Dah nak masuk bulan puasa rupanya. Dah lama mommy peram resepi Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap ni... Dari raya tahun lepas lagi. hihi. Tak tahu kenapa mommy tak terkarang entry ni. Agaknya ni dah masuk mood bulan puasa tu yang boleh teringat nak up entry ni.

Rendang Ayam Cili Padi atau lebih di kenali sebagai rendang nogori adalah antara favorite rendang mommy. Sebab rasa dia yang unik dan segar. Kalau dapat ayam kampung atau ayam pencen lagi sodap. hahaha. Mommy masak guna ayam daging biasa saja..So, tak boleh masak lama-lama ataupun kacau terlampau kerap sebab daging ayam akan hancur. Dah tak cantik rendang tu...

Korang suka rendang ayam atau daging? Mommy suka dua-dua... Dua-dua sedap. 

Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap, rendang ayam, mudahnya masak ayam, resepi rendang mudah dan sedap, resepi rendang ayam mudah dan sedap, sedapnya rendang ayam, cara buat rendang ayam, rendang ayam negeri sembilan, rendang ayam nogori, masakan ayam, resepi ayam, masakan ayam sedap dan mudah, rendang mudah dan sedap, bahan untuk masak rendang ayam, bahan untuk buat rendang ayam, ayam,
Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap

Rendang Ayam Cili Padi Mudah Dan Sedap


Bahan

1 ekor ayam
RM 5 santan
4 batang serai - ketuk
1 keping asam keping
2 keping daun limau purut 
2 helai daun kunyit
1 sudu besar kerisik
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Bahan kisar

5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
7-10 tangkai cili padi kampung 
4 hirisan nipis lengkuas


Caranya

Panaskan kuali dan minyak. Masukkan bahan kisar sehingga wangi dan sedikit garing.

Masukkan ayam, gaul rata dan biarkan ayam kecut atau masak.

Tambahkan santan, asam keping dan 1 cawan air. Selepas itu masukkan garam dan gula secukupnya. 
Biarkan sehingga mendidih.

Tambah kerisik apabila hampir terbit minyak ataupin kuih hampir kering. Gaul rata.

Apabila rendang dah terbit minyak dan kering, bolehlah masukkan daun limau purut dan daun kunyit. Gaul rata sehingga bau wangi terbit.

Angkat dan hidangkan bersama nasi, nasi himpit, ketupat serta lemang, pulut kuning ataupun roti. Terpulanglah kepada korang bagaimana hendak menikmatinya sebab rendang ni sesuai di makan dengan apa saja. 


Selamat mencuba.

You May Also Like

0 comments