Resepi Pindang Ikan Temenung
Resepi Pindang Ikan Temenung. Pindang adalah sebutan sebelah utara, kalau belah pantai timur di panggil singgang. Beza pindang dengan singgang adalah kunyit. Singgang tak letak kunyit, pindang letak kunyit... Dari segi rasa, tak jauh beza sangat. So, ini resepi pindang yang mommy guna. Turun temurun dari arwah mak ayah...
Pindang ikan temenung |
Resepi Pindang Ikan Temenung
Bahan
4 ekor ikan temenung - di potong 2
2 batang serai *ketuk
2 cm kunyit *ketuk
2 cm halia *ketuk
2 cm lengkuas *ketuk
4 biji cili padi * ketuk
1 biji bawang besar - diracik
2 keping asam keping
garam secukupnya
1 liter air
Caranya
Panaskan air dalam periuk. Masukkan bahan yang diketuk, bawang, asam keping dan garam secukupnya.
Biarkan sehingga mendidih.
Akhir sekali, masukkan ikan dan biarkan sehingga ikan masak sepenuhnya.
Angkat dan hidangkan.
Nota:
Masak pindang lagi sedap bila dipanaskan 2 atau 3 kali...
selamat mencuba!
0 comments