Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap

by - 3:54 PTG

Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap. Hai Korang... Lama gila tak update blog ni. Malas nak karang ayat. kui kui... Hari ni mommy just nak share resepi carbonara mudah dan sedap yang mengunakan bahan-bahan yang ada di rumah. Senang rupanya nak buat carbonara... Kahkah gelak kat diri sendiri sebab baru tahu cara nak buat. Adeh.. Kalau tau dari awal kan senang dah takyah membazir duit beli carbonara segera yang mahal tu... 

Oklah resepi ni mommy dapat dari mak saudara suami. Dia yang ajar... Kebetulan masa bertandang ke rumah dia dan di jamu pula spaghetti carbonara.. Maka bermulalah sesi mengorek rahsia resepi sebab rasa carbonara dia lain dari yang beli.. Akhirnya rahsia terbongkar... 

Resepi carbonara yang mommy nak share ni takdak di masukkan cheese... Yang tak makan cheese tu bolehlah cuba. Mommy tak letak cheese sebab takdak stok kat rumah... Kalau ada, haruslah letak. sedap kot....

Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap, spiral, resepi spiral mudah dan sedap, spiral, cara masak spiral, mudahnya masak spiral, mudahnya masak pasta, resepi pasta mudah dan sedap, sedapnya pasta, resepi pasta kesukaan anak-anak, pasta, resepi kuah carbonara, buat sendiri sos carbonara, buat sendiri carbonara, mudahnya masak sos carbonara sendiri, sos carbonara, bahan-bahan sos carbonara, carbonara pasta,
Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap

Spiral Carbonara Mudah Dan Sedap


Bahan

1/2 paket spiral - Rebus dan toskan


Resepi Carbonara Mudah Dan Sedap

Bahan

5 ulas cendawan shitake - di cincang halus
1 genggam daun bayam
5 batang sosej - dipotong dan di goreng terlebih dahulu
1 genggam daging kisar
2 ulas bawang putih - di cincang halus
1/2 tin susu cair  - mommy guna susu tepung saja
3 sudu besar tepung gandum - di bancuh dengan air
1 sudu kecil tepung jagung - di bancuh dengan air
garam secukupnya
2 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar butter
800ml air


Caranya

Panaskan kuali. Masukkan minyak dan butter.. Tumis bawang putih sehingga naik bau.

Kemudian tambah cendawan shitake kedalam kuali. Gaul sekejap.

Tambah daging cincang. Masuk sehingga daging masak.

Setelah daging masak, masukkan tepung gandum dan susu cair. Gaul sehingga sebati dan pekat.

Tambah air dan biarkan sehingga mendidih.

Masukkan garam secukupnya. Rasa.

Tambah bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.

Akhir sekali masukkan sosej dan bayam. Biarkan sehingga mendidih.

Sedia di hidang dengan spiral, spaghetti dan semua pasta.



Selamat mencuba!


You May Also Like

0 comments