Asam Pedas Daging Tetel
Asam Pedas Daging Tetel. Hai orang melaka, orang utara dah pandai buat asam pedas daging tetel. Dulu dah pernah buat tapi rasa dia tak macam makan kat melaka. Hahaha... Bila check balik dengan blogger melaka Kak Azilah, rupanya mommy tak masukkan kerisik. Patutlah masa makan kat melaka hari tu rasa dia lemak sikit. Rupanya depa masukkan kerisik. Kali ini cuba, memang masukkan kerisik dan 90% resepi dari kak Azilah. Cara pulak, memang tak follow kak azilah sebab mommy lebih suka masak daging sekali dengan pes asam pedas. Terpulang pada korang nak style mana yang penting menjadi Asam Pedas Daging Tetel mommy. Sedap! Sedap di tekak mommy dan keluarga sajalah. hihi
Di sini mommy kongsikan resepi dari Kak Azilah. Korang pun patut cuba sendiri sebab resepi ni senang dan bahan yang di gunakan pun tak banyak. Sukatan pulak, korang agak-agaklah dengan jumlah daging, tulang yang korang gunakan. Jangan follow sukatan 100%. Korang just tengok dekat bahan saja. Ini tips yang mommy guna bila tengok resepi dari google. Oppps tips ni tak terpakai jika nak buat kek atau biskut. Karang jadi lain pula kek dan biskut korang. Pastu korang pun maki tips haaaaraaamjaaaaadahhh. Tepuk dahi, mommy tak bertanggungjawab okayyyy!
Asam Pedas Daging Tetel |
Asam Pedas Daging Tetel
Bahan
1kg daging tetel
5 Sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - hiris
1 sudu besar halba campur
2 keping asam keping
1 biji tomato - hiris halus
2 batang serai - di ketuk
1 batang bunga kantan - di belah 4
1 genggam daun kesum ( daun saja)
1 sudu besar kerisik
minyak untuk menumis
Daun limau purut
Garam secukupnya
Bahan kisar
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
Caranya
Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halba campur dan serai sehingga wangi.
Masukkan cili kisar. Masak sehingga sedikit garing.
Tambah bahan kisar, tomato, kerisik, asam keping dan masak sehingga mendidih. Biarkan mendidih seketika.
Masukkan daging. Biarkan sehingga empuk sepenuhnya.
Apabila daging dah masak, masukkan garam, daun kesum dan bunga kantan. Masak lagi dengan api kecil untuk rasa dan bau bersatu. Time ni memang wangi jer.. Rasa nak makan time tu jugak.
Akhir sekali, masukkan daun limau purut.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, telur masin, ulam dan sambal belacan. Memang terangkat.
0 comments