Resepi Bubur Asyura Utara

by - 11:26 PG

Resepi Bubur Asyura Utara. Bulan Muharram ni bulan bubur Asyura. Rata-rata rakan FB buat bubur Asyura. Masing-masing ada resepi tersendiri. Baru-baru ni mommy ada buat gotong royong dengan keluarga belah suami. Guna resepi mereka... Sedap dan lemak berkrim.

Disebabkan bubur Asyura ni sedap sangat. mommy kongsi resepi yang di kongsi oleh SIL Sallina Md Radzi . Korang boleh terjah FB dia.

Resepi Bubur Asyura Utara, bubur asyura, resepi bubur asyura, bubur asyura mudah dan sedap, cara buat bubur asyura, bubur asyura sedap sangat, sedapnya bubur asyura
Bubur asyura utara...

Resepi Bubur Asyura


Bahan
Sekilo tepung beras (cap 3 gajah)
Sekilo santan
Setengah kilo gula merah (dimasak & ditapis)
Setengah kilo gula pasir (ikut rasa)+-
Jagung 2 biji**
Kacang hijau 1/2kg**
Kacang tanah 1/2kg**
Kacang kuda 1/2kg**
Ubi keledek oren 1/2 kg (agak2 sj)**
Garam secukup rasa
Daun pandan 3-4helai
Air halia (tapis sebesar 1 inci)
Tepung jagung 1 senduk kecil (nak bg berkilat)
Air secukupnya

Optional # jagung dalam tin & pisang

Cara - caranya :

1. Rendam & Rebus bahan2 bertanda ** separuh masak kecuali jagung & ubi.

Resepi Bubur Asyura Utara, bubur asyura, resepi bubur asyura, bubur asyura mudah dan sedap, cara buat bubur asyura, bubur asyura sedap sangat, sedapnya bubur asyura

Resepi Bubur Asyura Utara, bubur asyura, resepi bubur asyura, bubur asyura mudah dan sedap, cara buat bubur asyura, bubur asyura sedap sangat, sedapnya bubur asyura

2. Satukan tepung beras, garam secukup rasa, masukkan santan & kacau sehingga tidak berketul.
3. Masukkan tepung jagung. Gaul rata.
4. Buka api, panaskan dengan api sederhana sambil kacau sehingga nampak berkilat dan tidak berketul.
5. Masukkan air halia dan kacau.
6. Masukkan gula merah yg telah dimasak dan ditapis td bersama gula pasir secukupnya.
7. Masukkan semua bahan2 rebus yg bertanda ** tadi.

Resepi Bubur Asyura Utara, bubur asyura, resepi bubur asyura, bubur asyura mudah dan sedap, cara buat bubur asyura, bubur asyura sedap sangat, sedapnya bubur asyura

8. Kacau-kacau sehingga agak pekat dan berkilat, sehingga tiada bau dan tiada rasa tepung. Bergantung pada selera masing2 nak keras atau lembut.
9. Masukkan ke dalam bekas & sejukkan.
10. Siap... Sy suka sejuk, so sy masukkan dlm peti sekejap... Sedia utk dihidang...

P/S : Air diperlukan sekiranya adunan terlalu pekat.. Kalau nak adunan lembut blh tambah air.

You May Also Like

0 comments