Sambal Sotong Petai. Sapa suka makan sambal sotong petai? Jarang buat tapi bila ada petai dalam fridge memang campak ja masuk dalam sambal sotong ni. Saja bagi kelainan sikit pada sambal sotong. Rasa dia lagi sedap walaupun CH bukanlah penggemar petai. Dulu masa muda mudi, ingatkan petai hanya boleh di buat sambal dengan udang dan ikan bilis saja. Kihkih noob ja CH. Rupanya petai boleh di buat macam-macam masakan. Itulah orang kata, jauh perjalanan banyak resepi yang kita boleh rasa... Oppps. Lagi best kalau hang kahwin dengan orang jauh atau berlainan negeri. Lagi banyak resepi korang boleh belajar...
Walaupun CH kahwin dengan orang negeri sebelah ja, CH banyak belajar tentang resepi masakan Mamak. Ada yang menjadi dan ada yang tak menjadi tapi cuba juga. Buktikan kita boleh masak. Hahaha..
Lupa buka lampu. Gambar pun gelap ja... |
Sambal sotong ni antara menu favourite kami anak-beranak. Boleh habis satu mangkuk ni. Kalau tak habis, esok buat nasi goreng sambal sotong petai. sedap! So, kalau ada leftover masakan semalam... korang jangan terus buang tau. Simpan dulu sebab boleh guna untuk buat nasi goreng. Confirm suami dan anak-anak puji. Kalau rasa korang tak nak masak, korang letak dekat tempat beku terus. Nanti nak guna, panaskan saja.
Tapi suami saya tak makan makanan semalam? Sebab tulah CH suruh buat nasi goreng. Bukannya hidang sekali lagi. Ada faham? Yes, memang ada suami yang sejenis tak makan masakan yang diperangat. Dia nak makan yang baru masak saja. Sabar sajalah dan sebagai isteri kita kena kreatif dalam masakan. Bila kita kreatif, macam-macam kita boleh masak tau.
Okaylah, CH tak nak membebel panjang-panjang...
Sambal Sotong Petai |
Sambal Sotong Petai
Bahan
600gram sotong di potong sederhana kecil ( 6-7 ekor sotong besar)
3 -4 papan petai - di ambil isi saja
1-2 ulas bawang besar - di kisar
2 ulas bawang putih - di kisar
2 cm halia - di kisar
2-3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tomato/ asam jawa
1 sudu besar sos tiram
gula
garam
minyak
Cara
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar. Masak sehingga pekat dan berminyak.
Masukkan gula dan garam secukupnya. Masak seketika sehingga garam dan gula sebati.
Masukkan sotong. Biarkan dan kacau sekali sekala sehingga sotong benar-benar masak dan sambal menjadi pekat. Kemudian tambahkan petai dan biarkan sehingga petai masak.
Rasa. Jika semua sudah cukup boleh di angkat dan di hidangkan.
Sedap di makan dengan nasi panas-panas.
Selamat mencuba!
0 comments