Daging Dendeng Mudah Dan Sedap. Sedapnya daging dendeng. Kat belah utara susah nak dapat daging dendeng ni. Pernah rasa masa duduk KL dulu dan sampai sekarang dok teringat-ingat. Nak buat sendiri tapi tak tahu bahan dan caranya.
Daging Dendeng Mudah Dan Sedap |
Semalam dalam group Masak Apa Hari Ni (MAHN) ada follower yang bernama Wawa Zain kongsi resepi daging dendeng ni. Nampak sedap dan CH rasa nak masak untuk stok sahur nanti.. So, letak dulu resepi ni kat sini supaya senang nak cari. Tq kepada Wawa Zain sebab kongsi resepi ni.
2. Perap daging dengan kicap manis semalaman dan digoreng sehingga masak sepenuhnya.
4. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
6. Selepas itu, masukkan daging, bawang goreng, garam, gula dan sedikit cuka.
7. Masukkan daun limau purut sebelum angkat dan digaul rata.
8. Siap!
p/s: Resepi ni memang tak diberi berapa sukatannya. Jadi jangan tanya berapa sukatan setiap bahan....Daging Dendeng Mudah Dan Sedap
1. Bawang merah kecil di goreng garing, angkat dan di ketepikan.
2. Perap daging dengan kicap manis semalaman dan digoreng sehingga masak sepenuhnya.
3. Tumbuk daging yang telah digoreng dan ketepikan.
4. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
5. Panaskan minyak. Tumiskan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis. Bila dah wangi masukkan bahan kisar dan cili giling.
6. Selepas itu, masukkan daging, bawang goreng, garam, gula dan sedikit cuka.
7. Masukkan daun limau purut sebelum angkat dan digaul rata.
8. Siap!
Selamat Mencuba!
0 comments