Sambal Telur Puyuh
Sambal Telur Puyuh ~ Dah lama tak makan telur puyuh sebenarnya. Ada jual kat market sebenarnya tapi malas nak pusing-pusing cari. Kebetulan kawan satu opis dok tanya sapa nak telur puyuh, terus order 50 biji dengan dia. Hajat di hati nak buat sambal telur puyuh nak makan dengan nasi lemak tapi malas pula nak buat. Buat sambal telur puyuh untuk lunch tengahari saja. Geng dengan sup bayam dan ikan goreng. Sedap sampai rasa nak tambah nasik. Hihi
Mommy suka sambal telur puyuh versi pekat dan bersalut dengan telur. Baru sedap dan menjilat jari.
Oklah. Kat sini mommy kongsikan resepi yang ringkas dan sedap ni. Rasa macam nak beli lagi minggu ni untuk di buat sambal nasi lemak pula. Harap2 ada lagi..
Sambal telur puyuh |
Resepi Sambal Telur Puyuh
Bahan
50 biji telur puyuh - di rebus dan di buang kulitnya
5 sb cili kisar
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
2 cm halia - dikisar
3 sb minyak masak
1 kpg asam gelugor
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Caranya
Panaskan minyak. Tumis cili kisar sehingga sedikit garing.
Masukkan bahan kisar. Biarkan sehingga masak dan sambal menjadi pekat berminyak.
Masukkan asam keping, garam dan guka. Biarkan sehingga mendidih dan rasa garam, gula dan asam bersatu. Rasa
Masukkan telur burung puyuh. Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
Angkat dan hidangkan dengan nasi panas , ikan goreng serta sup sayur.
Selamat mencuba.
1 comments
Sempoi punya resepi. Ni kalau ada anak dara tak tahu nak masak apa, patut tgk resepi ni ... :)
BalasPadamBlogzine Peribadi HASRULHASSAN.COM