Ikan Tongkol Masak Pindang
Ikan Tongkol Masak Pindang ~ Bila malas nak masak, menu campak-campak selalu jadi pilihan. Antara menu campak-campak pilihan mommy adalah masak pindang atau masak singgang kata orang orang pantai timur. Beza pindang dan singgang adalah di mana pindang di letakkan kunyit hidup manakala singgang tak letak. Rasa lebih kurang ja. Cuma version mommy letak tomato, cili padi bagailah. Selalunya mommy masak pindang ikan temenung lemak tapi kali ini mommy buat pindang guna ikan tongkol sebab selalu nampak kawan-kawan belah pantai timur update masak singgang ikan tongkol. Sedap rupanya ikan tongkol dimasak pindang. Kalau belah husband, memang tak berapa suka ikan tongkol... tapi mommy okay ja. Buat masak kicap atau sambal lagi sedap. hihi..
Mommy suka masak pindang ni sebab bahan-bahan dalam menu ni sangat sesuai untuk perempuan dalam pantang atau lepas haid. Ia membantu membersihkan bahagian dalaman wanita. Jadi, apabila masak pindang... mommy akan hirup kuahnya. Sedap.
Ikan Tongkol Masak Pindang |
Ikan Tongkol Masak Pindang
Bahan
1 ekor ikan tongkol - dipotong dan di bersihkan
1 biji bawang besar
2 batang serai - di ketuk
2 cm halia - di ketuk
2 cm lengkuas - di ketuk
4 biji cili padi - di ketuk
2 keping asam gelugor
1 biji tomato
garam secukupnya
750ml air
Caranya
Panaskan air. Masukkan semua bahan sehingga mendidih dan ikan masak sepenuhnya.
Rasa.
Hidangkan bersama ikan goreng, sambal tumis petai ataupun sambal belacan dan ulam.
Selamat mencuba!
0 comments