Sedapnya Ikan Cencaru Belah Belakang
Sedapnya ikan cencaru belah belakang. Yang sebenarnya, mommy dah lama tak masak ikan cencaru. Satu bila nak beli, penjual taknak belah/siang siap-siap. Okay mommy ngaku yang mommy tak pandai nak belah belakang ikan cencaru. Kalau buat confirm herot dan tak cantik. Jadi, kalau nak makan memang akan cari yang penjual boleh belah. Kalau takdak memang tak akan beli..ngada-ngada tak mommy?
Ikan yang mommy dapat ni baru naik dari laut. Harga pun murah, 8 ekor sepuluh ringgit ja.
Dah dapat, mommy akan buat ikan cencaru belah belakang letak sambal ataupun cencaru bakar saja. Menu ini saja yang anak2 makan.
ikan cencaru aka ikan jaket |
Selalunya bila buat ikan cencaru brlah belakang, mommy gengkan dengan kari kepala ikan, ulaman dan juga sambal belacan, cabai picit atau budu.
menu ikan cencaru mudah dan sedap |
Resepi Ikan Cencaru Belah Belakang Mudah Dan Sedap
Bahan
8 ekor ikan cencaru - di belah belakang dan di bersihkan
2 biji bawang besar - di potong separa bulat.
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak secukupnya
Air asam jawa secukupnya
Bahan kisar
5 sudu cili kisar / 5-10 biji cili kering
I biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Caranya
Garam kunyitkan ikan cencaru. Ketepikan.
Panaskan kuali. Masukkan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan bahan kisar.
Masak sehingga hampir kering. Tambah garam, gula dan asam secukup rasa.
Biarkan sehingga sambal menjadi agak kering.
Tutup api. Masukkan bawang besar yang di potong separa bulat. Gaul rata.
Sejukkan dalam bekas yang lain.
Setelah itu, masukkan sambal kedalam ikan menggunakan sudu.
Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
Angkat dan hidangkan dengan nasi dan kari ikan serta ulaman.. Mabeles!
0 comments