Cucur Jagung Lembut Dan sedap
Cucur Jagung Lembut Dan sedap ~ Hi semua. Semalam hujan sat, dan la bumi sejuk sikit. Hari ni panas lit lit lagi. Takmo keluar tapi terpaksa juga sebab nak lunch. hahaha. Ahad baru-baru ni, mommy pergi beli breakfast di Taman Selasih dan ada seorang kakak ni dengan anak dia datang tanya nak tak jagung. Satu bungkus, 5 biji jagung dengan harga RM5. Bila ada yang menjual macam tu, mommy terus kesian dan ambil sebungkus. Sebab zaman sekarang semuanya memerlukan duit dan kemungkinan kakak tu pun perlu duit untuk perbelanjaan harian dia dan anak-anak. Dia bukan meminta tapi dia menjual, jadi kita bantu dia dengan membeli. Alhamdulillah jagung-jagung yang mommy beli tu semua sedap, manis dan elok. In sha Allah kalau terserempak lagi dengan kakak tersebut, mommy akan beli lagi. Mungkin beli lebih sebab anak-anak mommy suka makan jagung. Dah ajar depa makan jagung sejak dari dalam perut. Tu sebab mulut depa macam bertih jagung. hahaha
Bila dah ada jagung, terus terfikir nak buat cucur jagung. Sedapnya makan coq jagung panas-panas dengan air kopi o. Cucur jagung yang ini versi anak-anak mommy - tanpa sayur dan bawang. Allergic betul depa dengan sayur dan bawang. Kali ini mommy letak sedikit cuka. Ada perbezaan rupanya bila letak cuka dengan tanpa cuka. Bila letak cuka, jagung akan melekat di tepung dengan elok, rasa lemak sedikit dan bila goreng ia tak meletup-letup.
Cucur Jagung Lembut Dan sedap |
Cucur Jagung Lembut Dan sedap
Bahan
2 biji jagung - di ambil ulasnya saja
500g tepung
1 sudu besar cuka makan
garam secukupnya
Air panas secukupnya
Caranya
Gaul semua bahan sehingga sebati dan menjadi seperti bancuhan di bawah ini.
Cucur Jagung Lembut Dan sedap |
Panaskan minyak dan mula menggoreng bancuhan tadi. Bentukkan ia bulat-bulat. Mommy tak pandai buat bulat-bulat tapi bermacam-macam bentuk bolehlah.
Cucur Jagung Lembut Dan sedap |
Goreng sehingga keperangan atau sedikit garing.
Angkat dan hidangkan dengan teh o atau kopi o.
Selamat mencuba.!
0 comments