Sambal Petai Ikan Bilis. Kali pertama masak menu ni untuk MIL. Selalunya MIL, suami dan SIL lebih suka makan sambal petai daging. Kalau mommy lebih suka sambal petai udang atau ikan bilis.. Masakan biasa-biasa saja tapi bila dah lama tak makan rasa sedap tu luar biasa pulak.🤣🤣
Masa taip entry ni pun baru lepas repeat makan roti cicah sambal petai ikan bilis. Mabeles! Perut pun kenyang barulah boleh buat kerja rumah.😅😅
Resepi Sambal Petai Ikan Bilis
Sambal petai ikan bilis |
Resepi sambal petai ikan bilis |
Bahan
300 gram ikan bilis siap kopek - di goreng garing terlebih dahulu
1 ikat petai - ambil ulasnya saja
4 sudu cili kisar
2 biji bawang besar - di kisar
3 ulas bawang putih - di kisar
2cm halia - di kisar
1-2 keping asam keping
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Minyak
Caranya
Panaskan minyak yang di gunakan untuk menggoreng ikan bilis. Kurangkan jika guna banyak minyak.
Masukkan cili kisar dan bahan kisar yang lain. Masak sehingga pecah minyak.
Tambah asam keping, garam dan gula secukupnya.
Jika rasa dah okay, masukkan petai. Biarkan sehingga petai masak.
Tutup api dan biarkan sambal sejuk sebelum masukkan ikan bilis yang di goreng. Guna cara ini untuk pastikan ikan bilis kekal rangup.
Siap. Sedia di makan dengan nasi panas, roti dan peknga.
Selamat mencuba!
0 comments