Buah Melaka Warna Warni. Buah melaka warna warni ni CH buat masa minggu pertama PKP untuk minum petang kami anak beranak. Masa nak buat baru perasan yang stok daun pandan habis. Malas nak keluar ke kedai, CH guna saja pewarna makan yang ada kat rumah. Cantik dan sedap juga buah melaka warna warni.
Bulan puasa pada tahun-tahun lepas, buah melaka memang kuih kegemaran CH dan kakak Aisya. Wajib beli bila ke pasar ramadan. Tahun ni, insha Allah CH akan buat sendiri menggunakan resepi yang arwah mak ajarkan.
Buah Melaka Warna Warni |
Resipi Buah Melaka Warna Warni
Bahan:
2 cawan tepung pulut
2 sudu besar tepung gandum
1+1/2 cawan air suam
2 keping gula nisan/gula melaka (potong kecil)
2 cawan kelapa parut
Sedikit garam
1 helai daun panda ( CH tak masukkan)
Pewarna kegemaran ( Merah, Biru & Hijau)
Caranya:
Satukan tepung pulut dan tepung gandum.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga licin dan tak melekat kat tangan.
Bahagikan doh kepada 3 dan warnakan doh kepada warna merah, biru dan hijau. Uli doh sehingga warna sebati dengan tepung.
Cubit doh sebesar guli, leperkan masukkan inti (potongan gula melaka) tutup kemas dengan doh, gentel bulat.Buat hingga habis adunan.
Didihkan air dan masukkan daun pandan. Rebus buah melaka hingga masak atau timbul, guna api sederhana sahaja.
Setelah masak, angkat dan masukkan ke dalam air sejuk. Biarkan sejuk seketika. Kemudian toskan.
Salut dengan kelapa parut yang diletakkan sedikit garam.
Untuk kelapa pula, korang boleh kukus terlebih dahulu. If malas, masukkan saja dalam microwave dan panaskan dalam 2 minit. Confirm buah melaka korang lambat basi. Jika tak habis, simpan dalam bekas kedap udara atau masukkan dalam peti sejuk. Bila nak makan, panaskan dalam microwave.
Senangkan? Selamat memasak uolls!
0 comments