Popia Isi Ketam Menu Berbuka Puasa Yang Mudah Dan Sedap. Popia goreng adalah antara menu yang wajib dibeli. Tapi disebabkan PKP ni, kita buat sendiri. Lebih sedap dan lebih banyak inti. Bukan popia angin ya tapi popia goreng isi ketam. Nak lagi sedap, boleh letak cheese. Yummy!
Cara penyediaan popia ni pun mudah sangat. Sebab kulit popia tu boleh beli kat pasaraya. Satu bungkus ada 50 keping. So, boleh la guna untuk buat popia, samosa, murtabak dan lain-lain lagi. CH suka buat banyak-banyak sebab boleh frozenkan. Jadi, bila-bila hari yang teringin, CH hanya keluarkan untuk goreng. Kalau untuk sebulan tu, boleh la 3, 4 kali goreng. Jimat pun jimat.
Popia Goreng Isi Ketam Menu Berbuka Puasa Yang Mudah Dan Sedap |
Popia Goreng Isi Ketam Menu Berbuka Puasa Yang Mudah Dan Sedap
Bahan Inti:
Isi ketam - potong serong dan 0.5cm tebal
1/2 biji sengkuang - kupas, bersihkan dan diparut halus memanjang
1/2 batang carrot - kupas, bersihkan dan diparut memanjang
Maggi Cukup Rasa secukupnya
Caranya:
Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan isi ketam dan biarkan sebentar.
Masukkan sengkuang dan carot.
Tambah Maggi Cukup Rasa secukupnya. CH guna dalam 3 sudu kecil saja.
Gaul rata dan biarkan inti menjadi layu dan sedikit lembut.
Tutup api dan masukkan ke dalam bekas serta dibiarkan sejuk.
inti popia |
Bila inti dah sejuk, bolehlah mula buat popia. CH tiada tempat khas untuk buat popia. Jadi CH guna tudung periuk yang besar untuk menggulung popia. Time-time PKP ni semua jadi kreatif dan serba boleh. hahaha..
Untuk gam pula, CH guna air saja. Boleh juga guna telur putih...
Untuk menggulung popia pula, korang letak inti dipenjuru seperti gambar di atas.
Gulung 2 kali untuk padatkan inti dan lipat kiri kanan. Selepas lipat, gulung lagi sehingga hujung kulit popia. Di hujung kulit popia tu, letak air untuk lembutkan kulit popia dan supaya ia melekat dengan baik.
Ulang langkah diatas sehingga habis inti yang korang buat.
Untuk frozen, korang masukkan dalam bekas dan bekukan. Keluarkan bila nak makan dan goreng garing.
Boleh makan saja ataupun dicicah dengan sos. Yang pasti kedua-duanya sedap.
Selamat mencuba uolls!
0 comments