Resipi Mee Goreng Basah Sedap Sangat

by - 1:54 PTG

Mee Goreng Basah. Assalamualaikum wbt & hi korang. Masak apa hari ni? Ke korang tengah skodeng page MASAK APA TAK JADI HARI INI? Dengar khabarnya page tu dah dekat 500k follower. CH pun terjebak sekali. Dok gelak sorang-sorang sampai suami kat sebelah tanya dok gelak apa tu. Tunjuk kat dia, dia pun join gelak sekali. Dalam dok seronok skodeng page tu, CH nak kongsi resepi mee goreng basah yang di kongsi oleh sahabat masa belajar dulu. CH dah cuba, memang sedap.

Kalau korang nak tahu, mee goreng basah ni sedap sebab ia menggunakan daging tetel/rincik, ubi kentang dan tomato sup. Mee goreng jenis ni famous kat Penang. Nampak macam banyak step tapi berbaloi bila semua orang puji sedap dan suruh buat lagi lain kali.. 

Bagi yang takdak idea nak masak apa hari ni, bolehlah cuba mee goreng basah teacher Shila ni. Teacher Shila hanya kongsi cara, CH letak siap-siap bahan yang digunakan agar mudah korang nak sediakan bahan. Terima kasih kepada Teacher Shila yang sudi kongsi resepi mee goreng basah yang sedap ni. 

Mee goreng, mee goreng basah, resipi mee goreng, resepi mee goreng, resipi mee goreng mudah dan sedap, resipi mee goreng basah mudah dan sedap, sedapnya mee goreng basah, mee goreng daging, mee goreng basah cara utara, cara masak mee goreng yang sedap, cara masak mee goreng basah yang sedap dan mudah, mee goreng daging mudah dan sedap, menu mee mudah dan sedap, resipi mee, masak sendiri mee goreng basah, daging,
Gambar Mee Goreng Basah kpd Teacher Shila 

Resipi Mee Goreng Basah Sedap Sangat


Bahan:

2 bungkus Mee Kuning
100-200g daging tetel/harimau menangis- rebus sehingga daging empuk.
Udang (CH tak masukkan)
Air rebusan kulit udang ( CH tak masukkan)
3 biji telur rebus
3-5 biji ubi kentang - rebus terlebih dahulu. Separuh blend, separuh potong separa bulat.
Daun bawang - potong panjang 2cm
1-3 sudu besar cili boh
2 biji tomato
Sawi
2 sb sos cili
1/2 tin tomato sup kimball
2-3sb Sos tiram
2sb kicap
Minyak secukup

Bahan blend

1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih

So, untuk caranya.. CH copy paste yang Teacher Shila bagi. Korang boleh skip kat part udang dan air udang sebab CH tak masukkan pun. Hanya guna daging  dan air daging 100%. Tu pun dah sedap.

Caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bahan blend serta batang daun bawang. Tumis Sampai wangi..

2. Masukn udang.Goreng Sampai spruh masak saja. 

3. Masukan cili kisar. Gaul rata dan biarkan sehingga mendidih.   

4. Masuk Air daging dan air udang. Biarkan sehingga mendidih sekali lagi. 

4. Bila dah mendidih, masukkan TOMATO SOUP KIMBALL (WAJIB Ada) dan ubi kentang yang dikisar. Tujuan masukkan ubi kentang kisar adalah untuk memekatkan kuah.

5. Masukkan sos cili,sos tomato, sos tiram, kicap. Gaul sebati dan biarkan hingga mendidih. 

6. Masukkan daging rebus dan biarkan sehingga mendidih.  

7. Bila dah mendidih, baru masukkan mee, sawi, ubi kentang yang dipotong separa bulat dan tomato. Gaul rata.

8. If kurang kuah, tambah air daging /air udang. 

9. Rasa. If ada bahan terkurang, tambah la apa yang patut. 

9. Bila dah masak, angkat dan hiaskan dengan bawang besar yang dipotong separa bulat, daun bawang, cili besar dan telur yang dipotong 12. 

Selamat mencuba uolls! 

You May Also Like

0 comments