Resepi Gulai Telur Utara

by - 10:13 PG

Kari Telur Utara. Assalamualaikum wbt. Apa khabar korang? Dah masuk Fasa 2 PKP dan rasa amat boring duduk rumah walaupun bekerja dari rumah. Tak bebas sebab tak boleh nak kemana-mana bagi hilangkan stress. Tapi Ch hilangkan stress dengan memasak dan makan. Jadi jangan tanya kalau masuk kerja nanti saiz baju pun bertukar. hahaha. Korang macam mana? Masih okay? Oh yer, hari dah boleh apply untuk pengeluaran i-lestari KWSP dan Bantuan Prihatin Nasional. Boleh semak juga sama ada korang layak atau tak? Tapi pepagi camni memang nak masuk web pun tak lepas. Takyah tension nak tunggu loading tu. Pi buat kerja lain dulu. CH sambil tunggu, sambil masak kari telur utara. Pasni goreng ikan saja... 

Kalau kat sebelah utara, kari telur ni boleh di buat makan dengan nasi dan pulut kuning. Dulu-dulu kalau khatam Al-Quran saja, mak mesti buat pulut kuning dengan gulai telur. Dapat menu ni pun dah sedap tak terkata.

CH memang suka masak gulai telur kalau dah tak tahu nak masak apa. Boleh gu dengan ikan goreng, ayam goreng ataupun daging goreng kunyit. Nak lagi umppphh tambah dengan ulam dan sambal belacan. Orang lalu belakang pun buat-buat tak nampak dah. hahaha...

Oklah CH share resepi ni dengan korang if tak tahu nak masak apa hari ni... Boleh cuba masak gulai telur utara ni.

telur, Resepi Gulai Telur Utara, gulai telur, gulai telur utara, gulai telur mudah dan sedap, gulai telur sedap, menu telur mudah dan sedap, resepi telur mudah dan sedap, mudahnya masak telur, sedapnya kari telur, kari telur, kari telur mudah dan sedap, kari telur utara, sedapnya kari telur, resepi kari telur, resepi kari telur mudah dan sedap, bahan-bahan kari telur, menu sahur, menu sahur sedap, menu berbuka mudah dan sedap, menu ramadan, resepi ramadan, laukpauk ramadan, resipi gulai telur, resipi telur mudah dan sedap
Gulai Telur Utara


Resepi Gulai Telur Utara


Bahan 

4-5 biji telur rebus ( bergantung kepada berapa org yang nak makan)
3-4 biji kentang - belah 4
2 sudu besar kerisik
4 sudu besar rempah - bancuh dengan air
1 biji bawang besar - diracik
2 ulas bawang putih - diracik
2 cm halia - dipotong halus memanjang
2 tangkai daun kari
1 biji tomato - diracik seperti hendak buat air asam
1 batang kulit kayu manis
2kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji  buah pelaga
RM2 santan segar
 2-3 sudu besar untuk tumis
2-3 cawan air

Caranya

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau wangi. 

Masukkan rempah yang telah dibancuh dengan air. Masak sehingga naik minyak atau rempah sedikit garing. 

Tambah tomato dan biarkan ia sehingga layu.

Masukkan santan, air dan ubi kentang. Biarkan sehingga ubi kentang empuk sepenuhnya.

Masukkan telur dan garam secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.

Akhir sekali masukkan kerisek dan biarkan mendidih lagi sekali.

Angkat dan sedia untuk dihidang.


Selamat mencuba!


garam secukupnya




You May Also Like

0 comments