Mee Goreng Sotong. Hai korang! CH ni Work From Home. So, pepagi memang masak breakfast yang agak berat macam mee goreng sotong ni dan boleh kenyang sampai tengahari sebab CH akan berhenti untuk masak lunch dalam pukul 12.30 macam tu. Dah siap masak, terus lunch dan solat zohor. Lepas tu baru sambung buat kerja semula.
Mee Goreng Sotong Mudah Dan Sedap |
Macam mana pula ibu-ibu yang work from home yang lain? Bagi CH, WFH lagi mencabar dari bekerja fulltime di office. Kena pandai handle emosi dan jadual kerja office dan juga jadual kerja rumah seperti memasak, mengemas dan lain-lain. Kalau tak, kita akan stress dan rasa penat sangat.
Masih dalam kuali |
Oklah tak nak bebel panjang-panjang sebab nak kongsi resepi mee goreng sotong yang mudah dan sedap serta kesukaan anak-anak. Sesuai untuk korang masak time PKP ni. Sotong tu korang boleh ja ganti dengan ayam, fish ball, fishcake, chicken ball ataupun meat ball. Jom jadi kreatif dengan memasak apa saja dengan barang dapur yang terhad. Tak cuba tak tahu kan?
Lagi satu, korang jangan tanya mana sayuran hijau? Tu kobis tu satu-satunya sayuran yang ada kat rumah buat masa ni. Dah 2 kali masak tapi tak habis-habis lagi. So, kita masukkan saja dalam mee. Janji ada sayuran juga dalam mee tu. Hahaha
Mee Goreng Sotong sedia di hidang |
Mee Goreng Sotong Mudah Dan Sedap
Bahan:
1 bungkus kecil Mee Kuning
2 biji telur ayam
2 ekor sotong besar - di potong bulat
1-2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tomato
1/2 biji bawang - diracik
2 ulas bawang putih - di racik
2 sudu besar minyak masak/ secukupnya
Kobis
1/2 cawan air
Caranya:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar serta bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan biarkan cili masak sehingga sedikit garing.
Masukkan sotong. Biarkan sotong sehingga separa masak.
Tambahkan sos cili, sos tiram, sos tomato, kicap dan air. Biarkan sehingga mendidih selama 2 minit.
Masukkan mee dan kobis. Gaul rata sehinga mee masak sepenuhnya.
Tolak mee ke sebelah kuali, masukkan sedikit minyak dan masukkan telur. Tutup telur dengan mee dan biarkan sekejap ( 1 minit). Gaul rata.
Tutup api, angkat dan hidangkan ketika masih panas.
Selamat mencuba uolls!
0 comments