Lempeng Cicah Kari Ayam

by - 1:12 PTG

Lempeng Cicah Kari Ayam. Assalamualaikum wbt. Semoga korang semua dalam keadaan baik dan sihat walafiat. PKP baru hari yang ke 11 dan kita ada 17 hari untuk gerak terhad. Itu pun kalau tak sambung lagi la. Walaupun baru 11 hari duduk rumah, CH dah jemu nak makan mee, bihun dan nasi. Kadang-kadang tu sampai tak tau nak masak apa dengan bahan yang terhad. CH hanya keluar 2 kali seminggu untuk dapatkan barang basah dan stok barang kering. Dah budget tapi biasalah kadang-kadang tu lari bila sikit. Semalam CH buat lempeng cicah kari ayam untuk makan malam disebabkan stok barang pun semakin menipis dan dah jemu makan nasi, mee dan koay teow. Masa nak buat tu, anak-anak CH kata makan lempeng jer? Sekali makan, terus tambah 3 keping sorang. Nasib baik cukup. Itulah korang pandang rendah lagi pada makanan orang dulu-dulu. 

Yang sebenarnya CH nak try buat roti jala tapikan sebab acuan roti jala takdak kat rumah, tu yang CH buat lempeng saja. Adunan dia sama dengan roti jala saja. lagipun buat lempeng lagi cepat dari roti jala. Senang!

Resepi Lempeng Mudah, Sedap Dan Lembut,Lempeng Cicah Kari Ayam, lempeng, lempeng santan, lempeng sedap, lempeng mudah dan sedap, lempeng sedap dan lembut, resepi lemping mudah dan sedap, sedapnya lempeng, mudahnya buat lempeng, menu makan malam yang ringkas dan sedap, menu berbuka puasa, menu iftar, menu mudah dan sedap, cara buat lempeng, bahan untuk buat lempeng, lempeng utara, sedapnya lempeng cicah gulai, lempeng cicah kari, lempeng tepung gandum, tepung gandum, Lempeng Cicah Kari Ayam
Lempeng

Sebelum mula buat lempeng tu, CH buat kari ayam dulu. Buat dalam kuali ja senang nak budget banyak mana. Pastu senang nak kacau... Untuk resepi kari ayam, korang boleh tengok di SINI. Untuk kari ayam kali ini, CH guna isi ayam dan bahagian yang dipotong kecil. Campur dengan kentang yang dipotong dadu kecil juga. Senang nak makan dengan lempeng.

Resepi Lempeng Mudah, Sedap Dan Lembut,Lempeng Cicah Kari Ayam, lempeng, lempeng santan, lempeng sedap, lempeng mudah dan sedap, lempeng sedap dan lembut, resepi lemping mudah dan sedap, sedapnya lempeng, mudahnya buat lempeng, menu makan malam yang ringkas dan sedap, menu berbuka puasa, menu iftar, menu mudah dan sedap, cara buat lempeng, bahan untuk buat lempeng, lempeng utara, sedapnya lempeng cicah gulai, lempeng cicah kari, lempeng tepung gandum, tepung gandum, Lempeng Cicah Kari Ayam
kari ayam untuk di makan dengan lempeng

Resepi Lempeng Mudah, Sedap Dan Lembut


Bahan A

3 cawan tepung gandum
4 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
1 cawan santan
2 cawan air
Sedikit pewarna kuning


Bahan B

Sedikit minyak


Peralatan

Kuali non Stick atau kuali leper yang tidak melekat
senduk bulat


Cara-Caranya:-

1. Blendkan semua bahan A di atas hingga sebati. Jika terlalu pekat, tambah air sikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang sedikit cair macam adunan roti jala.

2. Panaskan kuali,

3. Leserkan sedikit minyak pada dasar kuali. CH hanya pusing-pusing kuali saja.

4. Masukkan sesenduk ke dalam kuali dan pusing-pusing supaya lemper sama tebal dan menjadi bulat. Biarkan dalam beberapa saat sehingga masak(Pastikan tiada tepung yang masih berair), terus di angkat dan digulung / tidak perlu dibalikkan.



* Selamat menjamu selera ...

You May Also Like

0 comments