Asam Pedas Tumis Ikan Kembung
Assalamualaikum wbt.
Hai korang!. Hari ni nak share resepi ja....
Resepi Asam Pedas Tumis Ikan Kembung
Bahan
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 batang serai
daun kesom
1 kuntum bunga kantan
10 biji bendi
2 keping asam keping
garam
1 liter air
2 sudu besar minyak
Caranya
Panaskan minyak dalam periuk/kuali. Masukkan cili kering yang telah di kisar. Masak sehingga sedikit garing atau sehingga berminyak.
Masukkan serai dan bahan yang di kisar ( bawang besar, halia dan bawang putih). Masak sekali lagi sehingga agak garing.
Tambah air. Masukkan daun kesum , bunga kantan, asam keping dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
Apabila mendidih, tambahkan ikan dan bendi. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan benar-benar masak.
Angkat dan hidangkan ketika masih panas bersama nasi putih serta sambal belacan dan ulam-ulaman.
0 comments