Asam Pedas Tumis Ikan Kembung

by - 2:08 PTG

Assalamualaikum wbt.

Hai korang!. Hari ni nak share resepi ja....

Resepi Asam Pedas Tumis Ikan Kembung


Resepi asam pedas tumis mudah dan sedap

Bahan

5 ekor ikan kembung / temenung
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 batang serai
daun kesom
1 kuntum bunga kantan
10 biji bendi
2 keping asam keping
garam
1 liter air
2 sudu besar minyak

Caranya


Panaskan minyak dalam periuk/kuali. Masukkan cili kering yang telah di kisar. Masak sehingga sedikit garing atau sehingga berminyak.

Masukkan serai dan bahan yang di kisar ( bawang besar, halia dan bawang putih). Masak sekali lagi sehingga agak garing.

Tambah air. Masukkan daun kesum , bunga kantan, asam keping dan garam. Biarkan sehingga mendidih.

Apabila mendidih, tambahkan ikan dan bendi. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan benar-benar masak.

Angkat dan hidangkan ketika masih panas bersama nasi putih serta sambal belacan dan ulam-ulaman.



You May Also Like

0 comments