Assalamualaikum wbt uolls! Cucur Jagung extra jagung
Menu simple jer untuk minum petang. Tambah-tambah lagi time hujan ni. Perut pulak kalau sejuk mesti kerap berdondang sayang..
Jadi mak-mak ni kena rajin. Godek-godek apa yang ada kat dapur.. Nasib baik ada jagung 2 ketul. Kupas, hiris campur tepung garam sikit, pastu goreng. Tadaa siap. Cucur jagung aka jemput-jemput jagung.
Tapi mommy rasa ramai anak muda sekarang tak pandai nak buat tapi pandai makan saja. betui tak? Jangan dik, ni menu penyelamat bila tiada apa2 kat rumah. Kalau tak letak jagung, letak bawang jadi cucur bawang, letak kentang ngan carrot pun boleh, tambang udang atau isi ayam pun boleh... Pandai main dengan bahan masakan, hasilnya memang meletup. Cicah pula dengan sos cili... Boleh habis sepinggan tau.
Resepi Cucur Jagung
* ini resepi tanpa udang yer. Kalau ada udang lagi mabeles
Bahan
2 batang jagung - di hiris nipis
1 biji bawang besar - di potong separa bulat
5 biji cili padi
1/2 kilo tepung gandum
1 biji telur ayam
garam secukupnya
minyak untuk menggoreng
air sejuk
Caranya.
Campurkan jagung, tepung, telur, bawang besar, cili padi dan garam dalam satu bekas. Bekas besar sikit takpe.
Masukkan air sejuk sikit-sikit sehingga bancuhan menjadi pekat dan tidak melekat di tangan.
Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga agak garing.
Angkat dan hidangkan bersama sos cili dan teh o panas.
0 comments