Assalamualaikum wbt . Sambal belimbing ikan bilis memang sedap dan menyelerakan apabila di makan dengan nasib panas-panas. Makan ketika sahur pun boleh. Tak perlu lauk lain dah. Sedap sangat!
Sebab sedap, mommy kongsi resepi kat sini. Sharing is caring.
Resepi ni seakan-akan sambal hitam cuma tak sehitam dan sekering sambal hitam. So, kalau ada belimbing buluh boleh la buat sendiri sebab senang dan sedap. lai satu kalau simpan sejuk boleh tahan lama.
Resepi Sambal belimbing ikan bilis
Bahan
100g ikan bilis
10 -15 biji belimbing - di belah 2
10 biji cili padi
5 biji cili merah besar
1-2 biji bawang besar - di belah 6
3 ulas bawang putih
2cm belacan
Garam secukupnya
3 sudu besar minyak masak
Caranya
Ikan bilis di goreng garing dan diketepikan.
Panaskan minyak. Masukkan belimbing. Goreng sehingga sedikit garing.
Selepas itu,masukkan cili padi, cili besar, bawang besar, bawang putih dan belacan.
Goreng sehingga layu dan sedikit garing.
Tutup api dan biarkan sehingga sejuk.
Apabila dah sejuk, kisar/ tumbuk kasar bahan yang telah di goreng. Tambah sedikit garam.
Akhir sekali, gaulkan bahan sambal dengan ikan bilis.
Hidangkan bersama nasi panas.
Selamat mencuba!
2 comments
terus dpt idea nak masak apa nti
BalasPadamSusah nak dapatkan belimbing skrg..nampak yummmy sedap nih :)
BalasPadamP/S
Jana pendapatan LUMAYAN dengan Uber. Sistem Uber menjadikan anda sebagai boss.
Ini yang ANDA cari-cari selama ini.
Daftar sekarang !!!
http://uber.mydiscussion.net/ <<- masuk sini