Asam Pedas Tumis Ikan Tenggiri
Assalamualaikum wbt. Asam Pedas Tumis Ikan Tenggiri
Sesekali dapat masak sendiri kat rumah memang seronok. Di tambah lagi apabila anak-anak dan suami makan bertambah.
Oklah mommy kongsikan resepi untuk hangpa cuba. Mana tau suami hangpa pula makan bertambah-tambah... HAHAHA
Asam Pedas Tumis Ikan Tenggiri
Bahan
1 ekor ikan tenggiri sedehana besar
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 batang serai - kisar satu batang
daun kesom - kisar separuh
1 kuntum bunga kantan - kisar separuh
10 biji bendi
2 keping asam keping
garam
1 liter air
2 sudu besar minyak
Caranya
Panaskan minyak dalam periuk/kuali. Masukkan cili kering yang telah di kisar. Masak sehingga sedikit garing atau sehingga berminyak.
Masukkan serai dan bahan yang di kisar ( bawang besar, halia, serai, daun kesum, bunga kantan dan bawang putih). Masak sekali lagi sehingga agak garing.
Tambah air. Masukkan daun kesum , bunga kantan, asam keping dan garam. Biarkan sehingga mendidih.
Apabila mendidih, tambahkan ikan dan bendi. Biarkan mendidih sekali lagi sehingga ikan benar-benar masak.
Angkat dan hidangkan ketika masih panas bersama nasi putih serta sambal belacan dan ulam-ulaman atau sayur kobis yang di goreng bersama ikan bilis.
Untuk kobis goreng ikan bilis ni senang saja. Semua main campak-campak saja. Firstly potong kobis, basuh dan toskan. Sejemput ikan bilis yang telah di basuhkan dan di toskan. potong bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak, goreng ikan bilis sehingga garing. Masukkan bawang sehingga berbau wangi. Masukkan kobis, tambah garam dan sedikit kunyit. Gaul rata. Kacau sehingga kobis sedikit masak. Angkat dan hidangkan.
Jangan masak kobis terlalu lama sebab nanti kobis menjadi lembik dan tak rangup.
Selamat mencuba uolls.
0 comments